Ruski trgovački lanac kreće u osvajanje Njemačke

Dodajte komentar

Ruski trgovački lanac Torgservis pokušaće da u Njemačkoj napravi ono što još nikom od stranaca nije uspjelo.

Da otvori prodavnicu pod imenom Mere u Lajpcigu i vrlo niskim cenama pokuša snažno da zakorači na njemačko tržište koje broji više od 80 miliona ljudi, piše Večernji list.

Kao prvo odredište namjerno je određena istočna Njemačka, a ruski vlasnici žele da vide mogu li ovim poslovnim modelom započeti svoje seljenje na zapad.

U Njemačkoj su najpoznatiji od jeftinih trgovačkih lanaca Lidl i Aldi čiji su se marketi na istoku Njemačke zasigurno zabrinuli zbog najave da će novi lanac prodavnica sve cijene znatno sniziti, o čemu svedoči i krilatica s kojom posluju: “Samo najniže cijene svakog dana”.

Na primjer, šerpu s poklopcem prodaju za 2,67 eura, a litar mlijeka za 0,49. A dodatnu simboliku njemačkim medijima stvara to što je svoj prvi market Torgservis otvorio upravo u zgradi u kojoj je nekada market imao Aldi. Ta je prodavnica počela da radi ove nedelje i odmah je privukla brojne kupce.

Njemačke medije je posebno zaintrigirao izgled unutrašnjosti koji ih podsjećaju na prve ovakve supermarkete koji su se u Njemačkoj otvorili u 1960-ima. Pod neonskim svijetlima nalaze se velike palete s kojih kupci direktno uzimaju robu. Čak su 70 odsto svih artikala hrana, a ostatak su odjeća, hrana za ljubimce i kućne potrepštine. Torgservis je inače trgovački lanac čiji se supermarketi u Rusiji zovu Swjetofor i Mayak, a pod imenom Mere posluje u Rumuniji.

Prodavnice ima i u Kazahstanu, Kini i Azerbajdžanu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *