Naslovne strane dnevnih novina za 1. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Država platila kredit IBM-a

Vlada je preuzela, po osnovu aktiviranja garancija, isplatu dospjelih potraživanja Evropske investicione banke (EIB) prema Invest banci Montenegro u iznosu od 2,25 mi lione eura. Vlada je na sjednici usvojila informaciju o aktiviranju državne garancije izdate u korist EIB-a, a za potrebe kreditnog aranžmana između EIB-a i IBM-a.

Dodatni radovi koštaće 95 miliona

Prema projekcijama Ministarstva finansija, dodatni troškovi na autoputu iznosiće čak 95 miliona eura. To je za 15 miliona više od iznosa kojim barata Ministarstvo saobraćaja i koji je čelnik tog resora Osman Nurković više puta spominjao u javnim nastupima. On je više puta kazao, a poslednji put polovinom decembra prošle godine, da je ugovorom predviđeno da cijena radova može da se uveća deset odsto, odnosno za 80 miliona eura.

Remontuju HE Piva

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić i direktor Integracije kompanije Litostroj Damjan Kolenko potpisali su juče u Plužinama ugovor o generalnom remontu drugog agregata u HE Piva. Kolenko jeugovor potpisaou ime konzorcijuma renomiranih kompanija Litostroj Power, Končar Generatori i motori i Elektroremont Subotica.

Pobjeda

Safet Kalić dobio dozvolu za poslovno-stambeni objekat

Biznismenu iz Rožaja Safetu Kaliću Ministarstvo održivog razvoja izdaloje upotrebnu dozvolu za njegov poslovno-stambeni objekat u Rožajama. U rješenju Ministarstva održivog razvoja navodi se da se Safetu Kaliću i rožajskom preduzeću ,,Tajson izdaje upotrebna dozvola za izvedene radove na izgradnji poslovno-stambenog objekta na urbanističkim parcelama 11 i 12, koje čine katastarska parcela 1254/3, dio katastarske parcele 1254/1 i katastarska parcela 1253 Katastarske opštine Rožaje u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana ,,Centar. Upotrebna dozvola izdata je na osnovu građevinske dozvole koju je tadašnje Ministarstvo uređenje prostora i zaštitu životne sredine izdalo 10. septembra 2010. godine.

Prihodi od poreza veći, od akciza manji

Prihodi budžeta u prošloj godini bili su 1,746 milijardi eura ili 37,9 odsto procijenjenog BDP. Izdaci budžeta su bili 1,905 milijardi ili 41,4 odsto procijenjenog BDP, saopštilo je juče Ministarstvo finansija, pojašnjavajući da se radi o preliminarnim podacima.

Ključno je povećanje standarda

Vlada je juče usvojila program rada za tekuću godinu, a potpredsjednik Milutin Simović je kazao daje ključno opredjeljenje stvaranje uslova za rast životnog standarda građana. Vlada će pratiti 25 prioritetnih razvojnih projekata i 226 obaveza iz tematskog i normativnog dijela. Vlada je za ovu godinu definisala četiri prioritetna cilja: nastavak dinamičnog procesa evropske integracije, snažnog ekonomskog rasta, suzbijanje sive ekonomije i unapređenje javnih usluga.

Dnevne novine

Ekonomski izazovi za Zapadni Balkan

Region Zapadnog Balkana proteklih nekoliko godina ostvaruje napredak i ima pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali se još suočava sa značajnim izazovima ekonomske politike i nesigurnostima u odnosima između država, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu. Ona je, na skupu koji je organizovao RCC u Briselu, rekla da će, uz trenutne stope rasta, regionu biti potrebno pet decenija da stigne trenutni njemački standard života i osam decenija da sustigne Njemačku.

Linija duvana Comas na prodaju za 937.460 eura

Ministarstvo finansija pozvalo je zainteresovane da učestvuju na javnom nadmetanju za prodaju linije za pripremu duvana Comas, koja se nalazi u staroj fabrici Duvanskog kombinata Podgorica (DKP). Početna cijena linije za pripremu duvana Comas, koja je u državnoj svojini i proizvedena je 1994. godine, iznosi 937.460 eura.

Isplaćen Kneževićev dug, bankarski sistem stabilan

Vlada je, po osnovu aktiviranja garancija, preuzela isplatu dospjelih potraživanja Evropske investicione banke (EIB) prema Invest banci Montenegro u iznosu od 2,25 milione eura. Kabinet premijera Duška Markovića je na jučerašnjoj sjednici usvojio Informaciju o aktiviranju Državne garancije izdate u korist EIB, a za potrebe kreditnog aranžmana između te finansijske institucije i IBM koja je u stečaju od 4. januara.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *