Milijarde skrivene u holandskom Nikeu

Dodajte komentar

Američki proizvođač sportske opreme Nike godinama je koristio holandsku podružnicu za akumuliranje inostranih prihoda zbog čega bi mogao platiti nekoliko milijardi dolara kazne ako istraga Evropske komisije dokaže da je imao neopravdan poreski tretman. Međunarodna udruga istraživačkih novinara (ICIJ) objavila je kako je izgledao mehanizam pomoću kojeg je Nike izbjegavao oporezivanje većeg dijela svojih prihoda.

Sve prihode od prodaje u Evropi američka je kompanija odmah usmjeravala u nizozemsku podružnicu pod nazivom Nike European Operations Netherlands BV. U drugom koraku, holandsku isplate zbog rojaliteta, veći dio tih prihoda Nike je selio u druge podružnice gdje ti prihodi uopšte nisu bili oporezivani. Istraga Evropske komisije otvorena početkom januara fokusiraće se na pet poreskih rješenja holandskih vlasti koje se tiču kontroverznih isplata za rojalitete. Dva ta rješenja i dalje su na snazi.

Evropskoj komisiji sumnjivo je što je holandska podružnica, s više od 1000 zaposlenih, plaćala rojalitete podružnicama bez ijednog zaposlenog i koje nisu pokazivale nikakvu aktivnost. Još u novembru 2017. godine ICIJ je prvi puta otkrio da je temeljem poreskog rješenja iz 2006. Nikeu dopušteno plaćanje rojaliteta iz Holandije u podružnicu u poreskoj oazi Bermuda. Dokumenti na koje se poziva iCIJ pokazuju da je Nike prestao da uplaćuje novac na Bermude 2014. godine, no tada je smislio drugi način. Novac je počeo da uplaćuje posebno osnovanoj kompaniji u Holandiji pod nazivom Nike Innovate BV čiji prihodi navodno uopšte nisu bili oporezivani.

Nakon više od decenije takve selidbe dobiti, Nike je do maja 2017. akumulirao u inozemstvu 12,2 milijarde dolara. Uprkos tome, Nike je smatra da je istraga Evropske komisije neutemeljena jer kompanija striktno prati usklađenost s poreskom regulativom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *