Tesla ostvario drugu kvartalnu dobit zaredom, prihodi udvostručeni

Dodajte komentar

Tesla Motors ostvario je u posljednjem lanjskom tromjesečju dobit od 139 miliona dolara, što je tek četvrta kvartalna dobit u 15 godina postojanja tog proizvođača električnih automobila, ali druga zaredom, a zahvaljuje se snažnom rastu prihoda.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u srijedu, Tesla je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 7,2 milijarde dolara, dvostruko više nego u istom razdoblju 2017.

Zahvaljujući tome, Tesla je ostvario dobit drugi kvartal zaredom, ali manju nego u prethodnom tromjesečju, kada je iznosila 311,5 miliona dolara.

Tesla u cijeloj 2019. očekuje zaradu

Premda je dobit manja od očekivanja analitičara, to ipak predstavlja poboljšanje, s obzirom da je Tesla u 15 godina postojanja samo u četiri kvartala poslovao s dobiti.

Kompanija u izvještaju najavljuje i da će u prvom ovogodišnjem kvartalu, pa i u cijeloj godini poslovati sa zaradom, ali i upozorava na logističke probleme povezane s isporukama vozila u inostranstvo, u Kinu i Evropu, što bi moglo usporiti prodaju, premda je potražnja snažna.

„To je naš najveći izazov. Ne potražnja, nego kako isporučiti vozila dovoljno brzo”, poručio je u izvršni direktor i osnivač kompanije Elon Musk.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *