Fed nije povećao kamatne stope, najavio strpljivi pristup

Dodajte komentar
FED

Federalne rezerve nisu podizale kamatne stope tokom ove nedjelje i obećale su da će se budući potezi odvijati strpljivo vodeći računa o ekonomskim uslovima.

U saopštenju objavljenom u srijedu, centralna banka je jednoglasno izglasala da se njena kamatna stopa kreće u rasponu od 2,25 do 2,5 posto.

Odluka je donesena uz izjavu o bilansu Feda koja ukazuje da će donosioci odluka razmotriti prilagođavanje smanjenja portfolija obveznica centralne banke ako to uslovi opravdavaju. Funkcioneri u toj izjavi takođe su kazali kako očekuju da će djelovati s “obilnom ponudom” bankarskih rezervi, što je pokazatelj da će bilanca ostati visoka jednom kad smanjenje bude kompletirano.

U potezu koji predstavlja odstupanje od politike iz proteklih nekoliko godina, Fed je odustao od govora o tome da li se očekuje postepeno povećanje kamatne stope, kako je navedeno nakon sastanka u decembru  – i kazao kako usvaja oprezniji pristup.

“U svjetlu globalnih ekonomskih i finansijskih kretanja i prigušenih inflatornih pritisaka odbor će biti strpljiv jer određuje koja bi buduća prilagođavanja ciljnog raspona za federalne fondove mogla biti prikladna za podršku tim rezultatima”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *