Privredni sud: Meljine kompleks 845 dana u blokadi, stečajni razlog ispunjen

Dodajte komentar

“Notorna je neistina sa ciljem obmane crnogorske javnosti pokušaj da se Privredni sud predstavi kao državni organ koji onemogućava Atlas grupaciju i Meljine kompleks da nastave uspješno da posluju. Prije svega, prenebregava se nesporna činjenica da je pravno lice Meljine kompleks iz Herceg Novog na dan 10.08.2018.godine u blokadi za iznos od 349.517,47 €, u trajanju od 845 dana neprekidno. Kod ove nesporne činjenice, apsolutno je jasno da je bio ispunjen stečajni razlog propisan članom 12, st. 3 Zakona o stečaju, što je za ovaj sud jedino bitno za odlučivanje’, navodi se u reagovanju Privrednog suda na optužbe Atlas grupe da ih je ovaj sud opstruira.

Tvrdnje o svojoj ugroženosti u konkretnom slučaju i nepravdi koju im nanosi Privredni sud i predsjednik suda Blažo Jovanić kao postupajući sudija u ovom predmetu Atlas grupa temelji na jednoj, pravno nerelevantnoj činjenici, a to je da su Atlas CAP, Atlas banka i Invest banka Montenegro 13. novembra prošle godine godine deponovali na jednom notarskom računu posebne namjene sredstva u iznosu od 536.000 € u svrhu izmirenja obaveza prema povjeriocima.

Atlas Grupa: Deponovan novac da Meljine izađu iz stečaja, Privredni sud to sabotira

“Opet, Atlas grupa svjesno i sa namjerom želi se javnosti prikazati kao žrtva koja trpi nenadoknadivu štetu postupanjem Privrednog suda. Na njihovu žalost, postupanje Privrednog suda je apsolutno zakonito u ovom slučaju, a odnos prema stečajnom dužniku samo u okviru zakonskih ovlašćenja. Jer, Zakon o stečaju ni u jednoj svojoj odredbi ne poznaje pravni institut “deponovanje sredstava na notarskom računu posebne namjene za svrhu izmirenja obaveza”. Takav pravni institut koji Zakon o stečaju ne poznaje ovaj sud i nije mogao primijeniti u konkretnom slučaju. Želimo javnosti skrenuti pažnju da pokuša razumjeti šta je namjera bila pravnih lica koja su deponovala ova sredstva. Kako oni navode “za svrhu izmirenja obaveza” pri čemu nesporno je u toj izjavi su od broja 1 do broja 7 pobrojana fizička i pravna lica prema kojima Meljine kompleks doo ima neizmirene obaveze. Zašto onda te obaveze nijesu izmirili, već izjavljuju namjeru da žele da ih izmire. Logično je pitanje koje se postavlja u ovom slučaju”, navodi se u reagovanju Privrednog suda.

“Suština neslaganja pravnih stavova Privrednog suda Crne Gore sa jedne strane i Atlas grupe i Apelacionog suda Crne Gore sa druge strane jeste baš u ovoj činjenici. Atlas CAP, Atlas banka i Invest banka Montenegro kao potpisnici ove namjere da izmire ove obaveze, znali su ko su povjerioci, u potpunosti bili upoznati sa iznosima njihovih potraživanja. Oni samo izjavljuju namjeru da to žele da urade, koja izjava o namjeri nema pravno dejstvo, niti obavezuje…Ono što Atlas grupa nije imala u vidu jeste da Privredni sud Crne Gore nije servis stranaka, a Apelacioni sud nije imao u vidu šta su ovlašćenja i dužnosti Privrednog suda kada postupa po predlogu za otvaranje stečaja, odnosno da je sud dužan primijeniti samo odredbe Zakona o stečaju koje definišu prethodni postupak, a ne nikako stavljati se na stranu jedne od stranaka u sporu i štititi interese te stranke, a na štetu drugih učesnika u sporu, konkretno u ovom stečajnom postupku”, navodi se, između ostalog, u reagovanju Privrednog suda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *