Preživjeti januar i uštedjeti – kako?

Dodajte komentar

Prvi mjesec svake godine donosi na svom početku radost praznovanja, uživanje u trenucima provedenim sa porordicom, prijateljima, na putovanjima. Uglavnom u relaksaciji i bezbrižnosti. Kako odmiče, međutim, počinje da stvara glavobolju kako finansijski izdržati najduži mjesec u godini.

Osjećaj kako se čini da januar traje 47 a ne 31 dan, kako se ovih dana šire pošalice društvenim mrežama, dijelimo manje više svi i bukvalno prebrojavamo dane do platnog čeka.

Iako je zbog praznika januar jedan od najnezgodnijih mjeseci za početak štednje, stručnjaci za finansije i investiranje kažu da je upravo ovo pravi momenat da počnete da dio novca “odvajate sa strane” i da kažemo sebi da to čak i sada možemo. Zbog čega? Pa zato što ako možemo u januaru, onda možemo i u februaru, martu i svakom sljedećem mjesecu.

Ako vam i dalje djeluje da je teško, zamislite da li bi vaš život bio nešto drastično bolji i kvalitetniji da dobiješ 5 odsto povećanje plate? Odgovor je uglavnom NE…

A sa druge strane, da li bi vaš život bio nešto drastično gori i nekvalitetniji da ti se plata ili primanje za 5 odsto smanji? Odgovor je isti – uglavnom NE…

Da li bi vaš život bio nešto drastično gori i nekvalitetniji da 5 odsto od svoje plate ili primanja odvojiš sa strane u kovertu ili ostaviš na računu? Odgovor je i ovdje isti…uglavnom NE.

Poučena ovim iskustvom i u želji da promoviše brigu o sospstvenom budžetu i važnosti konstantnog odvajanja određene, makar i male, sume sa strane, finansijska savjetnica Karolina Herbut pokrenula je jedan interesantan izazov i pozvala svoje pratioce da se pridruže.

Riječ je o 5 odsto izazovu, koji je koncipirala tako da svako ko želi da učestvuje, do kraja aprila, svakog mjeseca (januar, februar i mart, april) odmah kada primi platu ili druga primanja, odvoji od te sume bar 5 odsto sa strane u kovertu ili ostavi na računu i zaboravi na odvojeni novac. A preostalih 95 odsto da troši.

Za one kojim aje to možda teško da ostvare, ponudila je mogućnost da svako odvoji bar 5 ili 10 eura mjesečno. Da bi izazov bio zanimljiviji i da bi se pratili efekte kreirala je anonimni upitnik, u koji svako ko želi da krene sa izazovom može da upiše kog mjeseca koliko planira da odvoji.

Izvor: BIZlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *