Tvrđava Arza opet na prodaji

Dodajte komentar

Austrougarska tvrđava Arza sa pripadajućim zemljištem na poluostrvu Luštica po drugi put je na prodaji. Oglas je objavljen na internet stranici agencije za prodaju i izdavanje nekretnina Freš, koji je prenijela na svom sajtu i agencija Realitika. U njemu je navedeno da je riječ o gradskom građevinskom zemljištu, površine 107.800 kvadrata, koje uključuje vlastitu plažu 5.700 kvadrata i austrougarsku tvrđavu Arza od 1.455 kvadratnih metara.

U oglasu se navodi da se parcela nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, na poluostrvu Luštica i ima direktan izlaz u more i vlastite plaže, kao i da je cijena po dogovoru. Oglas se brzo proširio društvenim mrežama i izazvao negodovanje brojnih građana Boke.

Tvrđava Arza je 2005. prodata rusko-crnogorsko-srpskom konzorcijumu, koji čine Akcionarska komercijalna banka, Trejd junik iz Budve i RCG Invest Herceg Novi. Konzorcijum je kupio zemljište na Arzi za 4,5 miliona eura od vojnog fonda u Beogradu i formirao društvo Arza property corp, čiji je direktor Vadim Ogorodov, a osnivači Olgica, Mirko i Maja Latinović. Mirko Latinović je, inače, vlasnik Trejd junika.

Neposredno nakon kupovine, iz konzorcijuma su saopštili da će graditi turistički kompleks i investirati100 miliona eura. Novi vlasnici su zabranili prolaz javnim putem i ulaz na plaže, uvale, seke i mulu Arze. Posjed je ograđen žicom i postavljena je tabla sa oznakom “privatan posjed”, a angažovano je i privatno obezbjeđenje. Investicija nije realizovana, a kompleks je nakon 14 godina ponovo na prodaji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *