Njemci se teško odriču novčanica od 500 eura

Dodajte komentar

I dok Evropska centralna banka ulazi u zadnju fazu povlačenja novčanice od 500 eura, malo ko će žaliti za banknotom koja se rijetko viđala u svakodnevnom životu, ali su je zato obožavali kriminalci. Osim možda u Njemačkoj, zemlji koja obožava gotovinu.

Centralne banke 17 od 19 zemalja eurozone od ponedjeljka prestaju sa izdavanjem vrijedne ljubičaste novčanice.

Samo su njemačke i austrijske centralne banke dobile izuzeće do 26. aprila kako bi “osigurale bezbolnu tranziciju”, kaže se u saopštenju ECB-a.

Medicinski tehničar Rolf iz njemačkog Marburga kaže da mu je “teško prihvatiti” povlačenje najveće novčanice. Taj je 61-godišnjak svoj automobil platio novčanicama od 500 eura.

To što mi je draže koristiti gotovinu kad su velike uplate u pitanju, ne znači da radim nešto mutno“, kazao je Rolf.

Odluka ECB-a da prestane da štampa tu novčanicu znači da će ih sve manje i manje biti u opticaju jer će ih komercijalne banke vraćati svojim centralnim bankama, a one ih mijenjati novčanicama manje nominalne vrijednosti.

Oni koji su svoje madrace napunili novčanicama od 500 eura ne moraju brinuti, jer su one i dalje zakonito sredstvo plaćanja.

One se mogu i dalje koristiti, može ih se i štedjeti, jer će zadržati svoju vrijednost“, rekla je portparolka ECB-a Eva Taylor.

Samo 2,3 posto novčanica u opticaju u eurozoni prošloga mjeseca bile su petstotice.

Ali su zato “binladenice”, kako su ih nekad zvali, prednjačile u pranju novca, izbjegavanju oporezivanja i finansiranju teorizma.

Milion eura u novčanicama po 500 teži samo 2,2 kilograma i lagano stane u torbu za laptop.

Isti iznos u ‘stoticama’ težio bi šest puta više i zahtijevao putni kovčeg.

I dok plan da se 500 eura povuče iz opticaja nije izazvao nikakav otpor u ostalim zemljama, u Njemačkoj je podstakao emotivnu raspravu.

Među najvećim protivnicima takve odluke bio je prvi čovjek Bundesbanke Jens Weidmann koji tvrdi da to neće mnogo pomoći u borbi protiv kriminala, ali će “naštetiti povjerenju” u jedinstvenu valutu.

Kritičari takođe kažu da će povlačenje petstotice bankama otežati i poskupjeti fizičko čuvanje velike količine novca.

Kada se stvarao euro, Njemačka je željela novčanicu od 500 eura kao najbliži ekvivalent voljenoj novčanici od hiljadu maraka.

Ali čak i u najjačoj evropskoj ekonomji, gdje se privatnost poštuje, a gotovina caruje, petstotica nije češće korištena nego u drugim zemljama.

Ni u Njemačkoj neće svima nedostajati. “Malo je prevelika za novčanik i teško je se riješiti. U prodavnicama je neće uzeti. Ne treba mi”, kaže Suzanne Spenner iz Frankfurta.

Po podacima Bundesbanke, više od 60 posto Nijemaca najmanje je jednom kupovalo novčanicama od 500 eura.

Lucia Bassing, vlasnica prodavnice kreveta i madraca u Frankfurtu, kaže da nije neobično da kupci plaćaju tim novčanicama iako je kartični promet u porastu.

“Ja ih lično ne volim imati sa sobom i neće mi nedostajati”, rekla je i dodala uz osmijeh: “Ali uvijek sam sretna kad plaćaju sa njima”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *