Naslovne strane dnevnih novina za 29. januar – najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Otkazana prodaja hala Voliju i Lojal kompaniji

Iako je stečajni upravnik Mladen Marković iskazao namjeru da četiri hale bivše fabrike “Radoje Dakić proda kompanijama Voli i Lojal neposrednom pogodbom, zbog, kakoje naveo, dosadašnjih bezuspješnih prodaja, do toga ipak neće doći, saznaje Pobjeda.

Ocijenili da im je potrebna poreska policija

Poreska uprava je najavila da će, poslije niza peripetija i prepucavanja da li treba ili ne, formirati poresku policiju. To će danas zvanično najaviti direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša na pres konferenciji i objasniti motive, budući daje do sada uporno saopštavano da te službe nema u sistematizaciji, kao i da drugi državni organi obavljaju te poslove.

Tvrđava Arza opet na prodaji

Austrougarska tvrđava Arza sa pripadajućim zemljištem na poluostrvu Luštica po drugi putje na prodaji. Oglas je objavljen na internet stranici agencije za prodaju i izdavanje nekretnina Freš, koji je prenijela na svom sajtu i agencija Realitika. U njemu je navedeno da je riječ o gradskom građevinskom zemljištu, površine 107.800 kvadrata, koje uključuje vlastitu plažu 5.700 kvadrata i austrougarsku tvrđavu Arza od 1.455 kvadratnih metara.

Dan

Namjerno uvode stečaj u Meljine

Grupacija, čiji je vlasnik Duško Knežević, optužila je predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da sabotira pregovore sa Vladom, te da je njegov cilj da se vještački, po svaku cijenu, nastavi stečaj u Meljine kompleksu. Atlas grupa, čiji je vlasnik Duško Knežević, optužila je predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da sabotira redovno funkcionisanje bolnice Meljine i pregovore sa Vladom oko poravnanja i trajnog rješenja za tu ustanovu.

Mijenjaju dokumentaciju da Rudnik poveća eksploataciju

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostavila je sedam primjedbi na nacrt izmjena i dopuna prostorno-urbanističkog plana opštine Pljevlja, za koji je juče završena javnarasprava koju je pokrenulo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT). Iz te NVO su ukazali da je Vlada požurila da izmijeni najvažniji planski dokument za Pljevlja, kako bi Rudniku uglja, koji jeu državnom vlasništvu, proširila zonu za vađenje rude.

Proširiti bijelu listu
Montenegro biznis alijansa (MBA) predložila je da se na svakoj narednoj bijeloj listi naglasi da taj spisak nije konačan i da postoji znatno veći broj kompanija koje ispunjavaju kriterijume da se na njoj nađu.
– Takođe, treba nastojati da svaka nared na bij ela l ista bude proširena za određeni broj firmi piše u saopštenju MBA. Oni su ukazali na neophodnost ubrzanijeg proširenja bijele liste, s obzirom na to da je veliki broj malih i srednjih firmi trenutno van mogućnosti da se na njoj nađe.

Dnevne novine

Licence za struju 1.000, za naftu po 300 eura

Naknade za izdavanje licenci za proizvodnju, prenos, distribuciju, snabdijevanje i organizovanje tržišta električne energije u ovoj godini iznose 1.000 eura, dok su naknade za izdavanje licenci za djelatnosti u oblasti nafte i naftnih derivata po 300 eura, navodi se u odluci o utvrđivanju naknada za licence i zatvoreni distributivni sistem za 2019. godinu.

Fond do 16 sati isplatio 4,2 miliona eura depozita

Fond za zaštitu depozita je juče od deset do 16 sati deponentima invest banke Montenegro (IBM) ukupno isplatio 4,2 miliona eura garantovanih depozita od predviđenih 22,58 miliona. U Fondu, na čijem čelu je Predrag Marković, saopšteno je da su novac preko deset isplatnih jednica NLB, Hipotekarne i Societe General banke dobila 183 deponenta IBMa u stečaju.

Obavezna rezerva banaka 252 miliona

Obavezna rezerva banaka na kraju decembra je iznosila 251,9 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Na računima obavezne rezerve banaka, od ukupnog iznosa, u zemlji izdvojeno 55 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 45 odsto.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *