Ove godine hedžing aranžman za kineski kredit za autoput

Dodajte komentar

Vlada ima namjeru da sprovede i hedžing aranžman za potrebe minimiziranja valutnog rizika kod dolarskog kredita uzetog od Exim Kina banke, za potrebe izgradnje auto‐puta Bar‐Boljare.

Hedžing aranžman bi, prema Programu ekonomskih reformi do 2021, bio sproveden tokom ove godine, a svakako prije početka otplate kredita, koja je predviđena za 2021. godinu.

Prema prvobitnim projekcijama, izgradnja prve dionice autoputa će koštati 809,6 miliona eura (944 miliona dolara). Od tog iznosa, 85% t.j. 688,16 miliona eura je obezbijedila Exim banka kroz kredit, a 15% t.j. 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto.

Crna Gora je kineskoj kompaniji Chine road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, od početka izvođenja radova 2015. godine do kraja prošle, ukupno isplatila 511,68 miliona eura.

Vlada je procijenila da će dodatni troškovi za autoput, zbog petlje Smokovac iznositi do 95 miliona eura, a radovi na prvoj dionici kasniće oko godinu dana i biće najvjerovatnije okončani u drugoj polovini 2020.godine.

Javni dug će prema procjenama Vlade, na kraju prošle godine iznositi oko 70 odsto BDP-a.

U 2019. godini predviđeno je ažuriranje strategije, što bi trebalo da obuhvati novu analizu duga i definisanje strategija upravljanja dugom u novom trogodišnjem razdoblju 2019‐2021. godine.

“Važno je napomenuti da je kreditna rejting agencija Moody’s, u novom Izvještaju objavljenom u septembru 2018. godine, potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije „stabilan“ u „pozitivan“. Takođe, agencija za kreditni rejting Standard&Poors potvrdila je izgled rejtinga crne Gore, koji je označen kao ,,stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B. Ova činjenica predstavlja jasan signal povjerenja investitora u ekonomski napredak Crne Gore, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje sprovode Vlada Crne Gore i Ministarstvo finansija”, zaključuje se u Programu.

(Portal Analitika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *