Mart bi mogao biti kritičan za svjetsku ekonomiju

Dodajte komentar

Poslovni ljudi, ekonomisti i političari u Davosu protekle nedjelje nisu skrivali svoje strahove od dva potresa koji mogu prodrmati svetsku ekonomiju tokom marta.

Riječ je o mogućem obnavljanju trgovinskog rata između SAD i Kine, te nevoljama zbog odlaska Velike Britanije iz Evropske unije, planiranog za 29. mart. Ti događaji mogu ubrzati dolazak svjetske ekonomske recesije, koju mnogi ekonomisti očekuju za godinu dana. Sve je izvjesnije da će se Brexit dogoditi naprasno, bez dogovora, ali sukob Vašingtona i Pekinga može se još obustaviti za pregovaračkim stolom.

U trgovinskom ratu SAD i Kine trenutno traje primirje, postignuto početkom decembra, piše SEEbiz.

Američke vlasti dale su rok Pekingu da do 1. marta ponudi znatne ustupke kako bi se smanjio ogromni deficit SAD u trgovini s Kinom. Ako dogovora ne bude, Vašington će u martu carine na kineske proizvode povećati s 10 na 25 posto, te proširiti ih na robu u vrednosti od dodatnih 200 milijardi dolara.

Prema pisanju američkih medija, Peking je ponudio Vašingtonu da će za nekoliko godina potpuno izbrisati kineski suficit i uravnotežiti robnu razmjenu. Promatrači ipak nisu sigurni da će ta ponuda zadovoljiti SAD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *