Blokada vladinih agencija koštala američku ekonomiju šest milijardi dolara

Dodajte komentar

Blokada vladinih agencija, koja je trajala 35 dana i zbog koje je 800.000 saveznih radnika bilo bez plate, koštala je američku ekonomiju barem šest milijardi dolara, pokazuje analiza jedne od vodećih svjetskih rejting agencija Standard & Poor’s (S&P).

Predsjednik Donald Trump i demokrate u američkom Kongresu od 22. decembra odmjeravaju snage. Američki predsjednik traži za ovu godinu 5,7 milijardi dolara za gradnju zida na američko-meksičkoj granici, dok se demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, tome protive smatrajući da je zid preskup i nedelotvoran.

Predsjednik je objavio u petak da je s Kongresom dogovorio trodnevnu deblokadu, ali je ujedno i zapretio da će proglasiti vanredno stanje ako se do 15. februara ne postigne dogovor o finansiranju zida. Proglašenje vanrednog stanja omogućilo bi mu da zaobiđe Kongres i izgradnju zida finansira iz fondova koji su namijenjeni za vanredne situacije.

Ako predsjednik Trump ponovo blokira rad vladinih agencija nakon isteka roka od tri nedelje, to bi negativno uticalo na raspoloženje potrošača i još bi više naštetilo ekonomiji, smatra Mark Zandi, glavni ekonomista Moody’s Analyticsa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *