Vlada za rate platila 4,5 miliona dolara

Dodajte komentar

Crnogorska i Barska plovidba uplatile su u utorak prve ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci u ukupnom iznosu od 4,9 miliona dolara, saopšteno je Pobjedi iz ovih brodarskih kompanija.

Iz državnog budžeta je isplaćeno 4,54 miliona dolara, a ostatak od 305.000 dolara platila je Barska plovidba iz sopstvenih sredstava. Od početka otplate zajmova za kupovinu četiri broda ovih kompanija do sada je isplaćeno 35,7 miliona dolara, od čega 25,5 miliona dolara iz budžeta. Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje ovih kredita.

Iz Crnogorske plovidbe su kazali Pobjedi da je uplaćena osma rata kredita Eksim banci u iznosu od 2,84 miliona dolara. Sljedeća rata kredita dospijeva 21. jula ove godine u iznosu od 2,8 miliona dolara.

U kotorskoj kompaniji smatraju da trenutne ugovorene najamnine brodova nijesu dovoljne da bi mogli samostalno da otplaćuju kredit Eksim banci, iako su, kako kažu, veće u odnosu na trenutne tržišne.

“U ovom momentu možemo reći da će Crnogorska plovidba svakako učestvovati u dijelu otplate kredita prilikom uplate sljedeće rate prema Eksim banci”, poručeno je iz ove kompanije.

I lani je država ukupno isplatila 5,8 miliona dolara na ime otplate kredita za kupovinu brodova Crnogorske plovidbe.

Iz Barske plovidbe saopšteno je da je su platili drugu ratu kredita, a prvu ovogodišnju od dva miliona dolara kineskoj Eksim banci za kupovinu brodova Bar i Budva. Od tog iznosa 1,7 miliona dolara je obezbijeđeno iz državnog budžeta, a 305.000 dolara iz sredstava Barske plovidbe. Naredna rata kredita i ovoj brodarskoj kompaniji dospijeva 21. jula i iznosi oko dva miliona dolara

Barska plovidba je 2012. godine potpisala ugovor o nabavci dva broda, a kreditna sredstva od 46,4 miliona dolara su obezbijeđena od Eksim banke. Ova kompanija je od kada je kredit za kupovinu brodova postao efektivan 2013. godine, pa sve do utorka, redovno izmirivala svoje obaveze prema kineskoj Eksim banci iz sopstvenih sredstava.

Te obaveze su se sastojale od plaćanja kamate na kredit u toku petogodišnjeg grejs perioda, kao i prve rate kredita od oko dva miliona dolara u julu prošle godine kada je istekao grejs period i počeo period otplate glavnice kredita. Do sada je po osnovu kreditnih obaveza za dva broda barske kompanije isplaćeno 8,4 miliona dolara.

Kompanija je lani pored rate kredita, koju je uplatila u julu, u januaru prošle godine uplatila kamatu na kredit od oko 475.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *