Soroš se plaši kineskih IT kompanija, pozvao na njihovo “slamanje”

Dodajte komentar

Vještačka inteligencija i učenje pomoću računara predstavljaju ozbiljnu prijetnju kada ih kontrolišu autoritarne države, kaže milijarder Džordž Soroš. On je takođe pozvao na “slamanje” kineskih tehnoloških kompanija.

U razgovoru s novinarima i učesnicima koji prisustvuju Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Soroš je u četvrtak izjavio da je upotreba IT tehnologija globalna opasnost kada su one u rukama Kine, prenosi RT.

Ovaj biznismen i filantrop je rekao da bi SAD trebale da izvrše veći pritisak na kineske IT kompanije Huawei i ZTE, koje su neki američki zvaničnici označili kao prijetnju za nacionalnu bezbjednost.

“Umjesto što SAD kompanije poput ZTE-a i Huaweija olako prihvataju, one ih moraju razbiti. Ukoliko bi ove kompanije došle do dominacije na 5G tržištu, one bi predstavljale neprihvatljiv bezbjednosni rizik za ostatak svijeta”, rekao je Soroš.

Huawei i ZTE, koji proizvode telekomunikacionu opremu i pametne telefone, u posljednje vrijeme suočeni su s preispitivanjem u SAD-u zbog njihovih navodnih veza s kineskom vladom. Obje kompanije su negirale optužbe da predstavljaju prijetnju bezbjednosti Americi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *