Sberbanka prodaje udio u Agrokoru

Dodajte komentar

Prvi potpredsjednik ruske Sberbanke Aleksandar Vedjakin potvrdio je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da ova banka planira da proda 39,2% udjela u hrvatskom Agrokoru u prvoj polovini godine.

U međuvremenu, vanredna uprava koncerna očekuje da će sprovesti dogovorenu nagodbu u prva tri mjeseca ove godine.

Vanredna uprava takođe pokušava da refinansira roll-up zajam od 1,1 milijardu eura, u kojem su, pored Sberbanke, učestvovali ruska VTB banka, američka kompanija Knighthead i UniCredit. Refinansiranje opterećujućeg kredita sa 14 posto kamate planira se do sredine ove godine.

Sberbanka je najavila prodaju svog uloga prije izvjesnog vremena, a savjetnik prvog čovjeka ruske Sberbanke Maksim Poletaev početkom decembra prošle godine potvrdio je da su dobili neke ponude. Interesovanje izražavaju različiti fondovi iz SAD, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva. On je rekao da su razgovori o refinansiranju dugova Agrokora počeli sa raznim investitorima, uključujući kineske i arapske.

Prema nekim hrvatskim medijima, Vedjakin je jučerašnjim izjavama smanjiio manevrski prostor Sberbank u pregovorima za najbolju cijenu za dionice kompanije. Klijenti bi, naime, mogli da procijene da su u žurbi. S druge strane, prodavac im može reći “ko prvi djevojci njegova djevojka”, navodi online izdanje Jutarnjeg lista.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *