Naslovne strane dnevnih novina za 25. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Sestrić registrovao firmu, ujak odobrio poslove od 170 hiljada

Podgorička kompanija “Proxim”u toku 2015. i 2016. godine pobijedila je na tri tendera koje je raspisalo Ministarstvo finansija, na čijem čelu se tada nalazio Radoje Žugić, aktuelni guverner Centralne banke (CBCG), i time prihodovala 170 hiljada eura. Kako pokazuje dokumentacija koju je prikupio Istraživački centar MANS-a, dva od tri ugovora su zaključena uprkos tome što Žugić nije prijavio očigledan konflikt interesa, na šta ga je obavezivao Zakon o javnim nabavkama.

Svaka greška dovešće do uvođenja viza

Evropska komisija (EK) upozorila je da će programi sticanja državljanstva po osnovu ulaganja koje pripremaju države kandidati i potencijalni kandidati za ulazak u EU, među kojima je i Crna Gora, biti preispitivani tokom cijelog procesa pristupanja, a svaka greška može dovesti do ponovnog uvođenja viza. U izvještaju EK navodi se da postoji trend rasta uspostavljanja programa u kojima investitori mogu kupiti državljanstvo u tim zemljama, što može imati implikacije na EU.

Koliko će koštati propusti Brajovića

Građani nemaju potpune informacije ko će, pod kojim uslovima i za koliko novca izgraditi zaboravljenu petlju Smokovac, a osim nje će za naknadne i nepredvidive radove platiti više desetina miliona eura, saopštio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović. On je kazao da je Vlada na sjednici prošle sedmice dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova za građenje složenog inženjerskog objekta prve faze petlje Smokovac.

Dnevne novine

Moratorijum još mjesec i po

Privremena obustava plaćanja obaveza u Atlas banci biće produžena još mjesec i po, ozvaničeno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako je saopšteno, ova odluka je donešena na predlog privremenog upravnika finansijske institucije koja pripada Atlas grupi biznismena Duška Kneževića, za kojim trenutno tragaju pravosudni organi. Prvobitno uvedena privremena mjera, odnosno moratorijum na 45 dana, trebalo je juče da bude okončana. Kako je ranije rekao direktor Sektora za kontrolu banaka u CBCG Dejan Vujačić, “moratorijum neće biti ukinut prije dokapitalizacije banke”.

Pivara Trebjesa prva na poreskoj Bijeloj listi

Nikšićka industrija piva i sokova Pivara Trebjesa prva je na listi poreskih obveznika sa najvišim stepenom fiskalne discipline, navodi se u Bijeloj listi koju je Poreska uprava (PU) objavila juče. Slijede podgorička kompanija Monteput, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), “Coca-Cola Hellenic Bottling Company” iz Podgorice, Elektroprivreda (EPCG) i podgoričke firme Stadion, Neregelia, Bemax, Okov i Sava Montenegro. Na listi se nalazi ukupno 319 poreskih obveznika.

Naknada za zatvoreni distributivni sistem tri centa po megavatsatu

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila je da naknada za korišćenje statusa zatvorenog distributivnog sistema, koji trenutno jedino ima tivatska kompanija PM Power, u 2019. godini iznosi 3,33 centa po megavat-satu struje isporučene u okviru tog sistema. Odbor RAE je tu odluku donio prije dva dana na prvoj sjednici u ovoj godini.

Pobjeda

Od jula 2021. godine bez troškova rominga

S novim regionalnim sporazumom o romingu, od jula 2021. godine neće biti nikakvih dodatnih troškova rominga za sve krajnje korisnike u državama Zapadnog Balkana, a građani će plaćati redovne cijene kao da ove usluge koriste kod kuće, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Dodatni trošak za auto-put 95 miliona eura

Vlada je juče usvojila predloženi Program ekonomskih reformi do 2021. godine, kojimje definisan održiv ekonomski rast. U dokumentu se navode i odgovori na šest ključnih preporuka EU, među kojima je nastavak sprovođenja fiskalne strategije iz jula 2017. Vlada je analizirala optimalni model osnivanja fiskalnog savjeta kao nezavisnog tijela za nadzor. Ministarstvo finansija je tražilo tehničku pomoć EU za uspostavljanje ovog tijela, a zahtjev će ocijeniti Kancelarija nacionalnog IPA koordinatora i Delegacija EU u Crnoj Gori.

Mjere u Atlas i IBM snaže bankarski sistem

Guverner dr Radoje Žugić juče je na sastanku sa ambasadorom Japana u Crnoj Gori i Srbiji Đunići Marujamom razgovarao i o rješavanju stanja u Atlas banci i IBM-u. Ključni zadatak svake centralne banke je očuvanje stabilnosti finansijskog sistema. Upravo sa tim ciljem, CBCG sprovodi teške mjere, koje će, nakon okončanja, dodatno osnažiti bankarski sistem saopšteno je da su ocijenili sagovornici. Dogovoreno je intenziviranje saradnje CBCG i japanske ambasade.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *