Hrvatska će zabraniti online klađenje jer gubi na porezu?

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija Hrvatske uputilo je u javno savjetovanje nacrt pravilnika o sprovođenju Opšteg poreskog zakona, kojim razrađuje zakonsku odredbu mogućnosti blokiranja pristupa sadržaju internet stranica putem koje se obavlja nedozvoljena privredna aktivnost, odnosno izbjegavaju se propisane obaveze i ostvaruju nepripadajuće poreske pogodnosti.

Izmjenama Opšteg poreskog zakona, koje su stupile na snagu početkom ove godine, omogućeno je da nadležno poresko tijelo zabrani rad poslovnim subjektima, posebmo onima registrovanim van Hrvatske, koji pružaju usluge hrvatskim građanima izbjegavajući ispunjavanje uslova koje za određene djelatnosti regulišu hrvatski propisi, prenose zagrebački mediji.

Kako se takve usluge najčešće pružaju putem internet stranica, zakon predviđa mogućnost sprovođenja zabrane rada blokiranjem pristupa sadržaju internet adrese.

Pročitaj još: Albanija 1. januara zatvara sve kladionice

Te zakonske odredbe detaljnije se razrađuju pravilnikom o sprovođenju Opšteg poreskog zakona, koji će u javnoj raspravi biti do 18. februara, i to kroz nekoliko članova u dijelu “Nedozvoljeno obavljanje gospodarske djelatnosti putem interneta”.

Prema tim odredbama, nedozvoljenim obavljanjem privredne djelatnosti putem interneta smatra se ponuda roba i usluga putem internet stranica na hrvatskom ili stranom jeziku i omogućavanje primanja uplata građana za ponuđene robe i usluge, uz izbjegavanje ispunjavanja zahtjeva regulisanih odredbama posebnog propisa koji uređuje obavljanje određene djelatnosti u Republici Hrvatskoj.

Onima koji obavljaju takvu nedozvoljenu privrednu djelatnost, a što im omogućuje ostvarivanje nepripadajućih poreskih pogodnosti ili to izaziva teško nadoknadivu štetu za društvenu zajednicu, nadležno porezno tijelo, odnosno Poreska uprava, može izdati nalog o zabrani rada koji se izvršava blokiranjem pristupa sadržaju internet stranice.

Nalog o zabrani rada dostavlja se elektronskim putem nadležnoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, a izvršavaju ga pružaoci usluge pristupa internetu, odnosno operatori.

Operatori nalog o zabrani moraju izvršiti u roku od sedam dana od dana kada je nalog dostavljen regulatornoj agenciji, a izvršenju naloga o zabrani rada dužni su obavijestiti regulatornu agenciju, koji o tome dalje izvještava Poresku upravu.

(tportal)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *