Austrija diskriminiše djecu stranih radnika

Dodajte komentar

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Austrije zbog smanjenja dječijih naknada za strane radnike, čija djeca žive u siromašnijim zemljama članicama.

Od 1. januara 2019. porodične naknade i poreske olakšice koje će Austrija isplaćivati za djecu koja imaju boravište u drugoj državi članici, zavisiće od troškova života u toj državi.

To znači da će brojni građani EU koji rade u Austriji i plaćaju jednake iznose doprinosa i poreze kao i lokalni radnici, primati niže naknade samo zbog toga što im deca žive u drugoj državi.

Komisija je poslala Austriji službenu opomenu, kao prvi korak protiv zemalja članica EU zbog kršenja evropskog prava.

Ako Austrija ne koriguje svoj zakon, Komisija može slučaj uputiti na Sud EU, čije su presude obavezne i postaju dio evropskog zakonodavstva.

“Naše jedinstveno tržište zasniva se na pravednosti i jednakom postupanju. U EU ne postoje radnici druge klase. Ako mobilni radnici plaćaju jednake doprinose kao lokalni radnici, trebalo bi da primaju i jednake naknade i u slučaju da im djeca žive u drugoj državi članici. U EU ne postoje djeca druge klase”, izjavila je komesarka za zapošljavanje i socijalna pitanja Marianne Thyssen.

Austrija sada ima dva mjeseca za odgovor na opomenu Komisije. U suprotnom, Komisija može krenuti s drugim korakom u postupku, slanjem obrazloženog mišljenja, a ako ni to ne da rezultata, slučaj završava pred Sudom EU.

Austrijska vlada predložila je sporni zakon uz obrazloženje da time želi da spriječi zloupotrebu sistema socijalnih naknada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *