Vrijednost bitcoina mogla bi potonuti na nulu

Dodajte komentar

Vrijednost bitcoina mogla bi potonuti na nulu, rekao je jedan od najvažnijih investitora u kripto-zajednici za CNBC tokom rasprave u Davosu koja se fokusirala na budućnost temeljne tehnologije poznate kao blockchain.

Prema podacima iz Coinmarketcapa, kriptovsalute imale su divlju 2018. godinu, s vrijednošću od preko 480 milijardi dolara koja je izbrisana s cijelog tržišta. Nakon što je postigao rekord u 2017. godini, bitcoin, najveća kripto valuta na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, dramatično je pala. Trgovao se na 3.571 dolara u srijedu.

Neki stručnjaci vjeruju da bi to moglo ići i niže.

“Vjerujem da će ići na nulu. Mislim da je to odlična tehnologija, ali ne vjerujem da je to valuta. Ne temelji se ni na čemu”, izjavio je Jeff Schumacher, osnivač BCG Digital Venturesa, tijekom panela u Davosu u organizaciji CNBC-a.

Schumacher je veliki ulagač u kompanije usmjerene na blockchain.

Tokom rasprave, Glenn Hutchins, predsjednik North Islanda, izjavio je da bi bitcoinova uloga u budućnosti mogla biti koncentrisana na čuvanje vrijednosti.

“Moguće je da će uloga bitcoina u sistemu biti vraćanje vrijednosti, zadržavanje vaše vrijednosti. Imaćete tokene koji imaju druge uporabne namjene koje trenutno ne koristite”, rekao je Hutchins.

Svi panelisti složili su se da je fokus zapravo na blockchainu kao tehnologiji koja može biti korištena na razne načine. Već se sada vidi u kojem smjeru bi to moglo ići. Posebno se to vidi u Aziji gdje je blockchain tehnologija primijenjena u području plaćanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *