Pokusaj prevrata u Venecueli: Maduro prekinuo diplomatske odnose sa SAD

Dodajte komentar
Maduro

Predsjednik venecuelanskog parlamenta opozicionar Huan Guaido proglasio se u srijedu za prelaznog predsjednika zemlje i pozvao na dogovore o održavanju demokratskih izbora.

Njega su u srijedu odmah priznale SAD, a za Vašingtonom su to učinile Kanada, Brazil, Paragvaj, Peru, Kolumbija, Gvatemala, Argentina, kao i generalni sekretar Organizacije američkih država.

Bijela kuća je saopštila da Guaido predstavlja „jedini legitimni državni organ u zemlji“ i pozvala druge države da ga priznaju kao „prelaznog predsjednika“. Potpredsjednik SAD Majkl Pens u prilogu za Wall Street Journal je napisao da „Maduro mora da ode“.

Nikolas Maduro je prije dvije nedjelje po drugi put inaugurisan za predsjednika Venecuele, pošto je pobijedio na izborima, koje su mnogi van Venecuele doveli u sumnju.

Iako je venecuelanski parlament nedavno donio zakon o amnestiji vojnika, koji budu učestvovali u ponovnom uspostavljanju demokratije u zemlji, policija i vojska su ostale uz Madura.

„Vojnici otadžbine ne prihvataju nikakvog predsjednika koga su postavile mračne sile ili se nezakonito sam postavio“, saopštio je venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino.

Viši sud Venecuele je pozvao državno tužilaštvo da pokrene istragu protiv članova parlamenta, pošto je parlament optužio da je zloupotrebom prisvojio nadležnosti predsjednika zemlje.

Maduro je objavio da su SAD u sredu pokušale državni udar u Venecueli i da su venecuelanske vlasti donijele odluku da prekinu diplomatske odnose sa Vašingtonom. Američkim diplomatama su data 72 sata da napuste Venecuelu.

Moskva je objavila da kao i do sada priznaje Nikolasa Madura za legitimnog predsjednika Venecuele.

„Sva, tekuća, politika SAD u odnosu na Venecuelu, uključujući i posljednje izjave Trampa je direktno i otvoreno miješanje u njene unutrašnje stvari”, rekao je Konstantin Kosačov, šef Odbora za medjunarodne odnose Saveta federacije.

„Svijet zna do čega je dovela smjena vlasti u Libiji uz direktno miješanje SAD, s kakvim se komplikacijama i dalje suočava Irak i šta umalo nije snašlo Siriju. Venecuela je u tom nizu”, zaključio je Kosačov.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *