Londonska berza zainteresovana za preuzimanje norveške berze

Dodajte komentar

Priča oko preuzimanja berze u Oslu sve više poprima oblike rata ponudama između dva najveća berzanska operatera u Evropi. Prema navodima britanskih medija koji se pozivaju na upućene izvore, Londonska berza zainteresovana je za davanje ponude za norveško tržište kapitala.

Ne sviđa im se scenario

Prema tvrdnjama izvora, Londonska je berza angažovala za sada nepoznatu banku radi razmatranja kako bi se mogla dati ponuda za berzu u norveškoj prijestolnici. Reuters navodi kako su berze u Oslu i Londonu odbile da komenatarišu ove navode. Međutim, ako se informacije pokažu kao tačne, to bi mogao biti okidač za nadmetanje Londonske berze sa Euronextom koji je već dao ponudu za preuzimanje. Podsjetimo, taj operater berzi u Amsterdamu, Brisleu, Dablinu, Lisabonu i Parizu ponudio je 625 miliona eura za Oslo, a u prošlog je mjeseca osigurao podršku većine dioničara.

Međutim, holding kompaniji Oslo Bors VPS takav se scenario baš nije svidio, pa su 11. januara objavili kako se još nekoliko ponuđača zanima za berzu u Oslu. Prema naslovima Financial Timesa, jedan od tih ponuđača mogao bi biti Nasdaq koji posjeduje tržišta u skandinavskim državama, Švedskoj, Danskoj i Finskoj. Ako je Londonska berza takođe među ponuđačima, to bi bio prvi pokušaj da taj operater krene u akviziciju nakon što je Evropska komisija 2017. blokirala njeno najavljeno spajanje s Deutsche Börse.

Meta, a ne ′lovac′

U to je vrijeme to bio već peti pokušaj anglo-njemačkog berzanskog povezivanja. Međutim, nakon što je transakcija propala, Londonsku berzu mnogi su vidjeli kao potencijalnu metu, a ne “lovca”.

Analitičari su je stoga često vidjeli “pod kapom” američkih konkurenata Intercontinental Exchange i CME. Inače, berze u Londonu i Oslu više godina blisko sarađuju. Iz Velike Britanije 2009. došla je tehnologija za trgovanje dionicama, obveznicama i izvedenicama, stoji na internet stranici berze u Oslu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *