Wall Street: Cijene dionica pale više od 1 posto

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale više od 1 posto, nakon četiri dana rasta, jer je ulagače zabrinulo usporavanje rasta kineske ekonomije, ali i MMF-ovo novo smanjenje procjena globalnog rasta.

Dow Jones skliznuo je 301 bod ili 1,22 posto, na 24.404 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,42 posto, na 2.632 boda, a Nasdaq indeks 1,91 posto, na 7.020 bodova.

Prošle nedjelje su ti indeksi porasli četiri dana zaredom, dok se u ponedjeljak u SAD-u zbog praznika nije radilo.

A u ponedjeljak su svjetske berze pale nakon što je objavljeno da je kineska ekonomija u prošloj godini porasla 6,6 posto, najsporije u posljednjih 28 godina.

Istoga dana svoje procjene smanjio je i Međunarodni monetarni fond (MMF), pa sada očekuje da bi globalna ekonomija u ovoj godini mogla porasti 3,5 posto, dok je još u oktobru MMF očekivao rast od 3,7 posto.

I idućih dana očekuje nestabilno trgovanje.

„Ove nedjelje će mnoge kompanije objaviti poslovne izvještaje, pa očekujem bitku između zarada kompanija i percepcije o tome što se događa u Kini i na globalnom tržištu”, kaže Carlson.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija podržava tržište. Dosad je oko 12 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto prošlogodišnje tromjesečje, pri čemu ih je 78,7 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za 14,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To znači da se očekuje usporavanje rasta zarada jer su u prethodnim kvartalnima rasle po stopi većoj od 20 posto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa juče su cijene dionica pale u njih 10, a blago su porasle samo u komunalnom sektoru.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,99 posto, na 6.901 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 11.090 bodova, a pariški CAC 0,42 posto, na 4.847 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *