Naslovne strane dnevnih novina za 23. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Ne daju dozvolu za rekonstrukciju puta

Iako je Vlada nedavno izdala saglasnost za izvođenje pripremnih radova, ministarstvo koje vodi Pavle Radulović odbilo je da izda građevinsku dozvolu za rekonstrukciju puta u dužini oko dva kilometra, jer je prostorni plan za Herceg Novi prestao da važi. Posao je dodijeljen Tehnoputu za 1,8 miliona
Ministarstvo održivog razvoja (MORT), na čijem čelu je Pavle Radulović, odbilo je da izda građevinsku dozvolu za rekonstrukciju magistralnog puta M-2, Debeli brijeg Herceg Novi, dugog preko dva kilometra.

Nerazumna odluka malih akcionara

Manjinski akcionar Elektroprivrede (EPCG) VasilijeMiličković smatra da je krivična prijava koju je protiv njega podnio drugi mali akcionar Momo Joksimović potpuno opravdana i logična da nije jedne sitnice koju je naveo da su manjinski akcionari donijeli validnu odluku. – Ne mogu da shvatim da se ponekad može donijeti odluka od strane malih akcionara, kao u ovom slučaju kada su za otkup akcija Rudnika uglja (RUP) glasali na skupštini akcionara EPCG manjinski akcionari sa 0,08 odsto kapitala i donijeli validnu odluku naveo je Miličković.

Tjerao me je da podmećem bankarima

Bivši viceguverner Irena Radović optužila je juče u Osnovnom sudu guvernera Radoja Žugića da je vršio pritisak na nju da potpisuje nezakonita dokumenta i da podmeće i smješta predstavnicima banaka. Radović je to saopštila na suđenju po njenoj tužbi protiv CBCG i Žuguća za mobing i diskriminaciju.

Dnevne novine

U 62 projekta biće uloženo 5,68 milijardi € 

Užu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata, koja je krajem prošle godine kompletirana i onima iz oblasti digitalne infrastrukture, sada čine 62 projekta ukupne vrijednosti 5,68 milijardi eura. Naime, nakon što je prvo Nacionalna investiciona komisija, čiji je predsjednik premijer Duško Marković 21. novembra razmotrila, Vlada je 26. decembra prošle godine usvojila novi dokument. Prvobitna Uža lista s kraja marta prošle godine imala je 36 projekata čija je ukupna vrijednost bila 2,13 milijardi eura. Lista je prvi put ažurirana mjesec kasnije, da bi se na kraju godine broj projekata i njihova vrijednost praktično udvostručila.

Kamatna stopa u padu

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, pala je u novembru 0,02 odsto i iznosila je 6,37 procenata, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa, kako se navodi u Biltenu CBCG, u novembru prošle godine oslabila je 0,01 na 5,78 odsto.

ATLAS NAS OSTAVIO BEZ POSLA, PLATA, OPREME…

Biznismen u bjekstvu Duško Knežević, za kojim je raspisana nacionalna potjernica, ostavio je iza sebe pustoš u kompanijama u kojima su uvedeni stečajevi. Jedno od tih preduzeća je i Fabrika vode “Lipovo”, koja je od februara prošle godine u stečaju, sa velikim izgledima da se priča o ovom preduzeću završi njegovom likvidacijom. Radnicima se duguju 24 plate koje im Knežević ne izmiruje iako je “zaplijenio”, odnosno prenio na svoju Atlas banku kompletnu opremu fabrike u vrijednosti od 1.77.386 miliona eura.

Pobjeda

Tvrdi da je Žugić dizao ton u četiri oka

Bivša viceguvernerka Irena Radović optužila je guvernera Radoja Zugića da je vršio pritisak na nju da obavlja protivzakonite radnje u skladu sa njegovim željama. Žugić je kazao da su njene optužbe neosnovane i da nijesu potkrijepljene nijednim dokazom. U podgoričkom Osnovnom sudu juče je počelo suđenje po tužbi Radović protiv Centralne banke i Zugića zbog mobinga i diskriminacije. Skupština je početkom jula prošle godine smijenila Irenu Radović sa pozicije viceguvernerke na prijedlog Savjeta CBCG, koji je jednoglasno prihvatio tu inicijativu Žugića. Suđenju je prisustvovao slovenački ambasador u Podgorici Mitja Močnik.

Marković sjutra u Davosu

Premijer Duško Marković učestvovaće u četvrtak i petak na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu, saopšteno je iz Vlade. Marković će učestvovati na sesiji ,,Stvaranje snažnih partnerstava za rast i mir na Zapadnom Balkanu.

Data centar u bivšoj zgradi Pobjede

Listu prioritetnih projekata za ovu godinu Vlada je dopunila projektima digitalne infrastrukture i proslijedila je Evropskoj komisiji. Prvi dio projekta je formiranje data centra državnih organa za koji treba izdvojiti 2,45 miliona eura za građevinske radove i opremu. Planirano je da ovaj centar bude u nekadašnjoj zgradi Pobjede.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *