Huawei bi mogao da se povuče tržišta zapadnih zemalja

Dodajte komentar

Liang Hua, čelnik kineskog tehnološkog diva Huaweija, upozorio je da bi se kompanija mogla povući s tržišta zapadnih zemalja, ako se i dalje nastavi suočavati s ograničenjima.

Takođe je naglasio da Huawei slijedi regulatorna pravila svugdje gdje posluje, javlja Hina, prenosi Jutarnji list.

Huawei proizvodi pametne telefone, ali je i svjetski lider u telekomunikacionoj infrastrukturi, posebno u sljedećoj generaciji mobilnih telefonskih mreža, poznatih i kao 5G. No, zabrinutost zbog sigurnosti njegove tehnologije sve više jača, posebno u SAD, Britaniji, Kanadi, Australiji i Njemačkoj.

Toj kompaniji je u SAD-u zabranjeno učešće na vladinim tenderima, jer su obavještajne službe dovele u pitanje povezanost osnivača Huawei Rena Zhengfeia s kineskom komunističkom strankom.

Vodeća britanska kompanija za komunikacione usluge BT prošlog mjeseca je potvrdila da se Huaweijeva oprema uklanja iz komunikacionih sistema koji su bili razvijeni za britanske hitne službe. U međuvremenu, Njemačka razmišlja o blokiranju te kompanije iz svoje mobilne 5G mreže.

Huawei je oduvijek isticao da je privatna kompanija, u vlasništvu svojih zaposlenih i da nije povezana s kineskom vladom. Čelnici te kompanije rijetko daju intervjue, no nekoliko novinara pozvano je da postave pitanja Liangu na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Liang je rekao da će, ako se kompanija nastavi suočavati s daljnjim preprekama u poslovanja u nekim zemljama, „prenijeti tehnološko partnerstvo u zemlje u kojima smo dobrodošli i gdje možemo imati saradnju.” Izjavio je i da svi oni koji su zabrinuti, „dobrodošli” su da pregledaju njihove laboratorije u Kini.

Iako oluja oko Huaweija ne posustaje, Liang jednostavno poručuje – proizvodi kompanije govoriće sami za sebe. „Fokusiraćemo se na pružanje vrijednosti nudeći (proizvode) visoke propusnosti ultra niske latencije i visoke povezanosti našim klijentima”, rekao je on.

Ćerka osnivača Huaweija Meng Wanzhou u decembru je uhapšena u Kanadi i suočena je s mogućnošću izručenja SAD-u zbog optužbi da je Huawei kršio američke sankcije protiv Irana. Liang je pozvao na „brz zaključak” tog slučaja kako bi Wanzhou mogla povratiti svoju „ličnu slobodu”.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *