Hoće li i aerodromi u Federaciji BiH pod koncesiju?

Dodajte komentar

Po uzoru na Hrvatsku, Srbiju ili Crnu Goru, i vlasti u BiH mogle bi u skorije vrijeme zakonski omogućiti davanje aerodroma pod koncesiju na rok od 20 ili više godina, piše Večernji list BiH.

Iako, kako govore iskustva iz država regije, s davanjem koncesija na aerodrome treba biti jako oprezan, činjenica je da bi se davanjem koncesijskog ugovora neke stvari u aerodromima u BiH mogle promijeniti nabolje.

Kako bi se to moglo dogoditi, ekonomski stručnjaci iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja dali su prijedlog Vladi Federacije BiH da u predstojećem razdoblju, kako piše, “razmotri izmještanje međunarodnog aerodroma, uz ulaganje, na lokaciju izvan Sarajeva kako bi se omogućio razvoj grada i Federacije BiH”.

Vezano za Aerodrom Mostar, postoji prijedlog iz 2008. kada je Gradsko vijeće Mostara tražilo strateškog partnera kako bi se poslovanje aerodroma stabilizovalo. U odluci piše kako “Gradsko vijeće iskazuje spremnost za prihvatanje ulaganja viših nivoa vlasti u tehničkom opremanju i osposobljavanju Međunarodnog Aerodroma Mostar, a pri čemu se ne isključuje i mogućnost udjela u dijelu vlasništva, kako bi time aerodrom bio prihvatljiviji i za buduće strateške partnere”.

Za razliku od Aerodroma Mostar, koja će još čekati koncesionara, u Aerodromu Tuzla za njeno uzimanje pod koncesiju ozbiljno zanimanje pokazala je turska kompanija Kozuva. Ona je nedavno od Vlade Tuzlanskog kantona i menadžmenta Međunarodnog aerodroma Tuzla zatražila koncesiju na korištenje. Imali su dva sastanka s vlastima kantona i upravom aerodroma.  Tokom prvog sastanka Turci su izrazili želju za značajnim investicijama u razvoj i proširenje kapaciteta tuzlanskog aerodroma, a na drugom su tražili pravo na koncesiju, o čemu će se raspravljati kada bude dostavljena njihova detalja ponuda.

U regionu su pod koncesiju dati aerodromi u Zagrebu, Skoplju, Prištini i Ohridu, a privatizovani su u Ljubljani, Mariboru, Portorožu i Braču…

Vlada Crne Gore takođe je donijela odluku o davanju u koncesiju dvijaerodroma u Podgorici i Tivtu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *