Eurozona: Sve glasnije najave nove ekonomske krize, a sve tiši glasovi koji nude rješenja za istu

Dodajte komentar

Uoči Svjetskog foruma u Davosu analiziraju se stanje i otpornost svetskih ekonomija, i to sa povećanom pažnjom zbog sve glasnijih najava izbijanja nove ekonomske krize. Postoje određene sumnje da je program Evropske centralne banke za otkup obveznica ostavio malo opcija za eurozonu da se izvuče iz potencijalne nove krize.

“Evropa nema više municije za teške bitke. Kamatne stope su na rekordno niskim nivoima, kao i mogućnost sprovođenja novih programa kvantitativnog popuštanja”, rekao je Feike Sijbesma, izvršni direktor holandske kompanije DSM, i dodao da se iz tog razloga nada da Stari kontinent neće pogoditi neka nova ekonomska nepogoda.

No, podaci Eurostata pokazuju da je monetarna unija u trećem kvartalu 2018. rasla po najsporijoj stopi u posljednje četiri godine. Ipak, neki ekonomisti se teše da je ovo posljedica okončavanja programa kvantitativnog popuštanja a ne lošeg ekonomskog trenda. Mišljenja o tome koliko je realna nova recesija su podijeljena, a do konkretnijeg podatka mogli bismo doći posle očitavanja privrednih aktivnosti za cijelu prošlu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *