Crnogorski Om3ga Solutions dobio investiciju za konvertor glasa u tekst “Daktilograf”

Dodajte komentar

Crnogorski startap Om3ga Solutions dobio je zajedničku investiciju South Central Ventures i ICT Hub Ventures za razvoj softvera “Daktilograf” koji automatski pretvara govor u tekst.

Daktilograf pruža jedinstvenu tehnologiju prepoznavanja govora koja podržava južnoslovenske jezike i nema ograničenja u broju riječi koje prepoznaje. Ova početna investicija je prvo ulaganje SCV (ENIF) u neki crnogorski startap tim i pomoći će im da finalizuju proizvode i učine ih dostupnim preduzećima širom Evrope.

Daktilograf je platforma koja trenutno pretvara govor u tekst i omogućava tačnu transkripciju južnoslovenskih jezika u realnom vremenu za primjenu u biznisu i javnoj upravi. Softver je namijenjen prvenstveno novinarima za automatsku transkripciju audio zapisa i kao pomoć za transkripte sastanaka odbora velikih korporacija. Rješenje je veoma raznovrsno i može se primijeniti u brojnim industrijama koje zahtijevaju transkripciju što ih čini efikasnijim. Softver predstavlja najnoviju tehnologiju koja nema ograničenja u broju riječi koje prepoznaje i trenutno stvara zapise koji se mogu koristiti u mnogim industrijama. Riječ je o jedinstvenom rješenju za južnoslovenske jezike, a tim planira da proširi portfolio sa drugim jezicima iz Centralne i Istočne Evrope, kao i ugradnju dodatnih opcija.

Kompanija će se pozicionirati na, već velikom i rastućem globalnom tržištu prepoznavanja govora i glasa, čiji se rast procjenjuje na 31,82 milijarde dolara do 2025. godine. Daktilograf i njihova platforma, usmjerena na trenutno nedovoljno razvijena tržišta, su u odličnoj poziciji da zauzmu značajan dio ovog rastućeg tržišta u budućnosti.

O kompaniji

Tim Om3ga Solutions je spoj mladosti i iskustva – od talentovanih srednjoškolaca do  iskusnih profesionalaca sa dvodecenijskim iskustvom u nekim od najvećih kompanija regiona. Om3ga Solutions ima sopstveni top menadžment tim u Crnoj Gori, na čelu sa glavnim inženjerom i izvršnim direktorom Amilom Čengićem, šefom programesrskog tima Miroljubom Ćirovićem i direktorkom operacija Snježanom Gomilanović, dok se direktor razvoja Mirsad Hadžalić i tim za razvoj poslovanja nalaze u Beogradu.

Kompanija je započela rad na rješenju Daktilograf 2018. godine i privukla pažnju tehnološke zajednice i kompanija u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj koje su se borile sa problemom pronalaženja adekvatnog rješenja za pretvaranje govora u tekst. Nedavno je njihovo rješenje osvojilo 2. mjesto na Sarajevo Unlimited konferenciji u konkurenciji više do 100 startap timova i jedan je od najbrže rastućih crnogorskih startapova. Takođe su bili dio više aktivnosti u čijoj je realizaciji pomogao Digitalizuj.Me, među kojima su PODIM Challenge Roadshow u Podgorici, Spark.me 2018 Startap takmičenje i Startap akademija u okviru projekta „Jačanje startap ekosistema u regionu Zapadnog Balkana“.

“Svi u Om3ga Solutions smo oduševljeni što smo prvi crnogorski startap tim koji je dobio priliku da radi sa SC Ventures i ICT Hub Ventures. Investicija će nam pomoći da kreiramo niz aplikacija zasnovanih na pretvaranju glasa u tekst koji će promijeniti način funkcionisanja industrije i javne uprave. Rješenje trenutno radi za južnoslovenske jezike i počinjemo osvajati tržišta zapadnog Balkana. Za šest meseci ćemo imati module koji su spremni za najsloženije svetske jezike i očekujemo izlazak na globalno tržište” – rekao je suosnivač i direktor razvoja Om3ga Solutions Mirsad Hadžalić.

“Najnoviji proizvod kompanije Om3ga Solutions – Daktilograf – privukao je našu pažnju zbog različitih mogućnosti plasmana proizvoda, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, a takođe i zato što su izgradili jak tim koji radi naporno na tome da preduzeće napreduje i skalira poslovanje” kazao je Kosta Andrić, Managing Partner u ICT Hub Venture.

“Oduševljeni smo da sarađujemo sa timom koji stoji iza Daktilografa, ne samo zato što je to prva investicija našeg fonda u Crnoj Gori, već prvenstveno zbog sposobnosti osnivača da isporuče takav tehnološki superiorniji proizvod sa veoma ograničenim resursima. Mi čvrsto verujemo da ovo obezbeđuje dobru osnovu za nadogradnju u budućnosti i radujemo se podršci rasta kompanije” rekao je Jan Kobler, Managing Partner u South Central Venture.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *