Kako najlakše da uštedite novac i pripremite budžet za izazove

Dodajte komentar

U prethodnom periodu imali smo puno troškova, što se odrazilo na naš kućni budžet. Ipak, ne treba očajavati… Postoje načini kako da uštedite, tako da kad vam zatreba, imate dovoljno novca na raspolaganju.

Jako je važno naučiti kako raspolagati novcem, i to od malih nogu. Uvođenje predmeta finansijska pismenost, čini se kao pravi potez, jer što prije krenemo da usvajamo svijest o novcu, bolje ćemo prepoznati njegovu vrijednost.

Vjerovatno ste dolaskom 2019. godine, sebi i dragim osobama u svom životu, poželjeli blagostanje i manje briga o novcu. U nastavku je nekoliko trikova koji u tome mogu da vam pomognu.

1. Napravite spisak stvari koje želite sebi da priuštite

Prvo o čemu treba da mislite kad je štednja u pitanju, jeste motiv, odnosno, za šta želite da odvojite novac. Stoga, stavite sve potrebe i želje na papir, uz dodatak vremenske odrednice do koje planirate da ih ostvarite. Cilj ove aktivnosti, jeste da imate pregled situacije i tačno znate kada će vam novac biti neophodan.

2. Pored svake stavke naznačite da li je potreba ili želja

Svi mi imamo prioritete u životu, za koje moramo da izdvojimo sredstva. Školarina je potreba, a odlazak na daleku destinaciju želja, koja može da pričeka. U skladu sa tim da li se stavka na listi ubraja u prvu ili drugu kategoriju, znaćete kako da joj pristupite, a da na kraju za sve bude dovoljno novca.

3. Napravite proračun koliko novca treba da ostavite po strani

Da biste ispunili ovaj korak, potrebno je da se vratite svojoj listi, te napravite jasnu računicu. Sada je januar, a vi, recimo, planirate odmor u avgustu. Za početak zapišite okvirnu cenu aranžmana, a zatim izračunajte koliko mjeseci ima do tada. Jako jednostavno, zar ne? Svakog mjeseca ćete ostavljati po strani određeni iznos i sakupiti dovoljno do datuma polaska.

4. Napravite zalihu novca za naredni period

Ovaj korak je možda i najvažniji, jer se svima dešavaju neplanirani troškovi. Treba se ponašati odgovorno i uvjek imati na umu neprijatna iznenađenja. Stoga, da ne biste skidali novac sa kartica ili preusmjeravali sredstva predviđena za školarinu djeteta ili uplatu rate za penzijsko osiguranje, trudite se da uštedite novac za nepredviđene prilike.

Stručnjaci savetuju da zaliha treba da bude jednaka visini tromjesečnih primanja, što će vam omogućiti da imate kakvu-takvu sigurnost.

Naravno, uvjek imajte na umu da se novac može potrošiti i za dan, ukoliko mu se ne pristupa ozbiljno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *