Direktne strane investicije u svijetu smanjene za petinu

Dodajte komentar

Strane direktne investicije (SDI) u svetu pale su za 19 procenata 2018. godine na 1.200 milijardi dolara, uglavnom kao posljedica poreskih reformi Donalda Trampa.

To je saopštila Agencija Ujedinjenin nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Ovo je najniži nivo globalnih SDI od 2009. godine, prouzrokovan time što su američke kompanije izvršile povraćaj 300 milijardi dolara u otadžbinu kako bi iskoristile benefite od izmjene poreske regulative, prenosi Reuters.

Neto priliv investicija u Evropu smanjen je za čak 73 odsto na 100 milijardi dolara, što nije viđeno od 90-ih godina prošlog vijeka. Razlog je to što su američke kompanije povukle profit iz svojih filijala u Irskoj, Švajcarskoj i iz drugih evropskih zemalja.

SAD su ostale glavna destinacija za SDI u 2018. godini, jer su privukle investicije vrijedne 226 milijardi dolara. To su, međutim, za 18 odsto manje investicije nego 2017. godine.

Druga najpopularnija destinacija je bila Kina, gdje su investicije porasle za tri odsto na 142 milijarde dolara, a treća Britanija sa 20-procentnim skokom investicija na 122 milijarde dolara, uprkos ogromnoj nesigurnosti u vezi sa Bregzitom.

Šef UNCTAD-a za investicije Džejms Džan, međutim, očekuje da će u ovoj godini doći do oporavka SDI, ali ukazuje i na rastuće rizike.

“To je ono što nazivamo potencijalnim trgovinsko-investicionim tehnološkim ratom koji će uticati na globalne investicije”, izjavio je on, ukazujući istovremeno na uspon protekcionističkih mjera u brojnim zemljama i pogoršanje perspektiva globalnog ekonomskog rasta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *