Praktični savjeti: Kako sa djecom na zimovanje?

Dodajte komentar

Svako putovanje sa djecom zahtijeva detaljnu organizaciju, a naš najvažniji savjet je – planirajte pametno!

Stručnjaci često ističu da je za radosno odrastanje djece kontakt s prirodom jako važan, dok boravak na hladnom i čistom vazduhu gradi imunitet i pojačava apetit. Mada se kraći boravak na zimskom vazduhu djeci preporučuje i prije, vaš mališan je za samostalnu igru na snijegu spreman negdje oko druge godine života, dok se prvi kontakt sa skijama ipak treba odložiti za koju godinu kasnije.

Zimski sportovi djeci su jako zabavni, pa mnogi zimski turistički centri u današnje imaju tzv. ‘ski vrtiće’ sa iskusnim instruktorima i pedagozima, a roditelji su uvijek dobrodošli da prisustvuju svim dječjim aktivnostima na snijegu.

Što se tiče izbora destinacije za zimski odmor sa najmlađima, prvi izbor su naravno ski centri u Crnoj Gori, dok za one malo dubljeg džepa, tu su poznatiji ski centri u regionu kao i oni malo udaljeniji.

Ali kako svako putovanje s djecom zahtijeva detaljnu organizaciju, naš najvažniji savjet je – planirajte pametno! Tako se prije polaska na zimovanje, roditeljima savjetuje slijedeće:

Razmislite o prevoznom sredstvu

Na zimski odmor s djecom je svakako najpraktičnije putovati automobilom, prvenstveno jer će vam za ovaj put trebati mnogo više stvari nego kada idete na ljetovanje, posebno ako na skijanje nosite i vlastitu opremu. Zbog ponekad nepredvidljivih uslova na cestama tokom zimskih mjeseci, putovanje avionom je daleko brže i udobnije, no i daleko skuplje ako na odmor putujete s porodicom. Na vaš budžet će kasnije ‘udariti’ i iznajmljivanje skupe skijaške opreme, a nemojte zaboraviti i na troškove dodatnog transporta do željene destinacije.

Ako putujete autom, uzmite u obzir i dužinu puta odnosno to kako vaša djeca podnose putovanje. U slučaju da morate praviti česte pauze ili ako strahujete da će djetetu biti veoma loše u putu, odlučite se za neku bližu destinaciju. Prije puta još jednom obavite provjere ispravnosti automobila, informišite se o stanju na putevima, a kako bi vaša vožnja u potpunosti bila bezbrižna, pobrinite se da prije puta imate odgovarajuće osiguranje za ispravnost vašeg automobila, a to je UNIQA S.O.S. pomoć na putu.

Ponesite ljekove

Ukoliko na zimski odmor odmor putujete u inostranstvo, ali i u neku osamljeniju destinaciju u našoj zemlji, ne zaboravite ponijeti potrebne lijekove koje vašem djetetu a i vama mogu zatrebati u slučaju prehlade i gripe, ali i nekih nepredviđenih neugodnosti kao što su povreda na snijegu ili iznenadna alergija.  Tu ubrajamo lijekove protiv bolnog grla i visoke temperature ali i pribor za prvu pomoć i toplomjer. Većina zimskih destinacija u blizini imaju dežurnog ljekara, no ako se nalazite u vikendici kilometrima udaljenoj od prve ambulante, ovaj savjet nikako nemojte zaboraviti.

Savjet više: Ukoliko se desi da zbog prehlade ili gripe dijete mora provesti dan-dva u krevetu, ne zaboravite na igračke, pribor za crtanje ili crtiće koji će djetetu a i vama olakšati boravak u zatvorenom daleko od kuće.

Raspitajte se o smještaju i turističkoj ponudi

Prije nego što rezervišete smještaj u hotelu ili apartmanu, informišite se o sadržajima za djecu, kako na snijegu tako i u samim odmaralištima. Neki hoteli nisu baš najbolje prilagođeni potrebama najmlađih, a na odmoru ćete svakako htjeti i malo vremena za sebe. Djeci bi u hotelskoj sobi moglo brzo postati dosadno, pa radije birajte smještaj za koji znate da imate igraonicu, bazen za plivanje, a svakako i organizovane aktivnosti za djecu kao što su grupno sankanje, škola skijanja i ostale vanjske aktivnosti. Neke od ovih aktivnosti znaju biti uključene i u cijenu, pa odvojite malo vremena kako bi našli idealni smještaj u okviru vašeg budžeta.

Isto tako, neke zimske turističke destinacije su poznate po noćnom životu i burnim zabavama, pa bi vaš hotel mogao biti sve osim mirnog porodičnog odmarališta, što je još jedna od stvari na koju bi trebali obratiti pažnju prije nego uplatite smještaj.

Bezbrižan odmor uz UNIQA-u

Ako s porodicom putujete u inostranstvo, provjerite ispravnost putnih dokumenata, a prethodno se informišite i o propisima o obaveznoj zimskoj opremi u toj zemlji.

Pored urednih dokumenata, za bezbrižan zimski odmor veoma je bitan i osjećaj sigurnosti dok boravite u stranoj zemlji. Kako bi bili sigurni kao kod kuće, tu je UNIQA putno zdravstveno osiguranje koje možete kupiti ONLINE uz svega par klikova, iz udobnosti svog doma ili kancelarije uz 10% popusta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *