Marković: Prioritet je još intezivnija dinamika u integracijama, dalji rast ekonomije

Dodajte komentar

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je da je minula godina bila zahtjevna i da je uložen naporan rad Vlade, ali da je ostvaren kontinuirani napredak Crne Gore posebno na ekonomskom planu. Marković je na današnjem sastanku sa ambasadora država članica Evropske unije i šefa Delegacije EU u Podgorici, najavio da će prioriteti Vlade u ovoj godini biti nastavak realizacije obaveza iz evropske agende još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom i sveobuhvatna akcija protiv neformalne ekonomije.

”Napornim i zahtjevnim radom, sve su vidljiviji efekti napreta ka Evropskoj uniji, kao i članstvo u NATO, što nam donosi kvalitet stabilnosti i stvoren prostor da se nesmetano posvetimo onome što nam je kao društvu potrebno za održivi razvoj. U prethodnoj godini, svaako je značajno dostignuće Vlade. Ekonomska politika je nastavila da donosi odlične rezultate po svim najvažnijim parametrima. Rast ekonomije u 2018. je impresivan i po kvartalima iznosi od 4.5 odsto u Prvom, 4.9 odsto u Drugom a u Trećem je iznosio 5 odsto”, kazao je Marković.

On je dodao da je porastao i bruto dohodak po glavi stanovnika. Prema riječima Markovića nezaposlenih je prošle godine bilo za gotovo 10.000 manje nego u 2017. godini.

”Stopa nezaposlenosti je sa 22.1 odsto, koliko je iznosila na kraju 2017. smanjena za preko četiri odsto. Smanjenju nezaposlenosti je doprinijelo povećanje ukupne ekonomske aktivnosti, snažan ekonomsko rast, koji je uticao na otvaranje novih radnih mjesta, odnosno povećanja broja zaposlenih za blizu 7.000 na kraju 2018. u odnosu na isti period 2017. ili blizu 12.000 u odnosu na kraj 2016. godine”, istakao je Marković.

Kako je dalje Premijer istakao, naplata prihoda u prošloj godini bila je veća za gotovo 180 miliona eura.

”Dodatno, deficit budžeta je smanjen u 2018. na 3.5 odsto. Prema podacima Centralne banke Crne Gore ukupni priliv stranih direktnih investicija za dvanaest mjeseci 2017. iznosio je 659 miliona eura, a u prvih 11 mjeseci prošle godine 747 miliona eura”, kazao je Marković.

U ovoj godini, rekao je premijer, prioriti Vlade su jasni: prvenstveno nastavak obaveza iz evropske agende još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom. Naš cilj je da otvorimo jedino preostalo poglavlje, Poglavlje 8 – Konkurencija, ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i da postignemo internu spremnost za zatvaranje poglavljâ. Već u šest pregovaračkih poglavlja smo ostvarili napredak u ispunjavanju obaveza iz završnih mjerila.

„Naš cilj je i još intenzivniji rast ekonomije i stvaranje novih radnih mjesta. Realizacijom kapitalnih investicija, uz strana ulaganja, daljim razvojem malih i srednjih preduzeća i unapređenjem poslovnog ambijenta. Da bismo ostvarili ovaj cilj Vlada će u ovoj godini pokrenuti sveobuhvatnu akciju protiv neformalne ekonomije normativnim intervencijama ali i snažnim i odlučnim akcijama poreskih organa i organa za sprovođenje zakona. Svakako, bićemo i dalje aktivni u regionu u podršci susjedima i prenošenju naših iskustava iz integracionih procesa. Svojim postupcima nastavićemo da opravdavamo poziciju koju imamo u procesu pristupanja Uniji, u okviru regiona i kao članica NATO-a“, rekao je predsjednik Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *