Godina na finansijskim tržištima počela burno, ali sve su manje šanse najgoreg scenarija

Dodajte komentar

Godina je na finansijskim tržištima počela vrlo burno. Pomaci cijena dionica i nafte te kurseva valuta se kreću u neuobičajeno velikim amplitudama, što ukazuje na nervozu na berzama. U nastavku je objašnjeno što trenutno najviše utiče na pojedine investicione klase i kako bi se njihova vrijednost mogla kretati u idućih godinu do dvije.

Valute

Investitori na Forex tržištu su i dalje fokusirani na Brexit. Sve je manja vjerovatnoća najgoreg scenarija u kojem će UK bez ikakvog dogovora o saradnji napustiti EU, što je pozitivno za kurs britanske funte. Ako se Brexit odgodi ili događaji nastave da  se razvijaju u dobrom smjeru, funta bi trebalo da nastavi da jača. U tom scenariju će vjerovatno i euro blago ojačati, dok bi američki dolar i švajcarski franak mogli oslabiti kao tradicionalna utočišta u nesigurnim vremenima.

Dionice

Nakon velikog pada krajem prošle godine, američke i njemačke dionice su u prve tri nedjelje u prosjeku porasle 6% i nadoknadile približno polovinu prethodno izgubljene vrijednosti. No ekonomska situacija u bliskoj budućnosti ne izgleda bajno, što se može zaključiti iz najava predstavnika Federalnih rezervi o sporijem tempu dizanja kamatnih stopa u idućih godinama. Dio analitičara smatra da je veća vjerovatnoća da do rasta kamatnih stopa u ovom ciklusu više neće ni doći, što bi bilo znak da je recesija na pragu.

Nafta

Još jedan signal da globalna ekonomska situacija nije bajna je 30% niža cijena nafte nego prije tri mjeseca. Jedan od razloga je usporavanje kineskog ekonomskog rasta. OPEC je već najavio da će početi preduzimati mjere za vještački podizanje cijene nafte, no ako zaista dođe do krize, to vjerovatno neće biti dovoljno za zaustavljanje pada cijene, kao što nije bilo dovoljno 2008. godine.

Zlato

Postoje i investitori kojima bi dolazak recesije ili usporavanje ekonomskog rasta bilo poželjno. Naime, u takvoj situaciji bi došlo do nove odgode rasta kamatnih stopa u Evropi i Japanu te do njihova pada u SAD-u, a u takvom okruženju kapital se tradicionalno sliva u zlato koje pruža vrlo visoku zaštitu od finansijske i političke nestabilnosti. Pad cijene dionica u decembru je već doveo do porasta cijene zlata od 10%, a ako se intenziviraju diskusije o tome je li svijet u krizi ili ne, cijena bi mogla nastaviti da raste.

Kriptovalute

Investitori i špekulanti koji trguju kriptovalutama takođe se nadaju da bi kriza mogla biti dobra za njih. Naime, u recesijama pada povjerenje u finansijske institucije i papirni (fiat) novac. Zagovornici kriptovaluta smatraju da na početku iduće krize mogao nastati novi talas ulaganja u Bitcoin i altcoine. No takvo stajalište nema baš čvrsto uporište jer i prethodni talas rasta cijena kriptovaluta nije nastao zbog nepovjerenja u dolar i euro nego zbog želje za brzom i lakom zaradom od strane neiskusnih i slabo finansijski upućenih ljudi.

Osim toga, u posljednjih nekoliko mjeseci se počelo pričati o dolasku krize i stare investicione klase su se počele ponašati u skladu s tim – dionice, indeksi, investicioni fondovi i nafta su izgubili na vrijednosti, dok su zlato i državne obveznice dobili na vrijednosti. U isto vrijeme Bitcoin je doživio dodatan blagi pad vrijednosti, što je još jedan znak da cijena ovog instrumenta ne temelji na aktivnostima ozbiljnih investitora koji učestvuju na ostalim tržištima. Neupućenih investitora željnih brze zarade će biti sve manje i manje, stoga je za očekivati da će se isto dogoditi i sa cijenama kriptovaluta, koje su u praksi gotovo neprimjenjive.

(Poslovni dnevnik)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *