Povlašćenim proizvođačima 13 miliona eura

Dodajte komentar

Povlašćenim proizvođačimaje, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 13,27 miliona eura, što je 193 posto, odnosno 8,75 miliona eura više u odnosu na 2017. godinu, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE). Povlašćeni proizvođači su lani proizveli 244,62 miliona kilovat-sati električne energije, piše Pobjeda.

“Podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora počelo je 1. maja 2014. godine i zaključno sa 2018. godinom povlašćenim proizvođačima je na ime podsticaja isplaćeno 20,77 miliona eura. Povlašćeni prozvođači su u tom periodu proizveli 384,44 miliona kilovat sati”, kazali su iz COTEE-a.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja u prošloj godini, najviše je 9,2 miliona eura za vjetroelektranu (VE) Krnovo, dobila kompanija Krnovo Green Energy. Projekat na Krnovu realizovale su austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy. Kompanija Masdar iz Abu Dabija je početkom prošle godine kupila 49 odsto akcija vjetroelektrane Krnovo.

Gradnja VE na Krnovu, čija vrijednost je oko 120 miliona eura, počela je u maju 2016 godine, a ima instalisanu snagu 72 megavata (MW) i planiranu godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati (GWh). Ugovorom je državno zemljište na Krnovu dato je u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina.

Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najviše je dobila beranska kompanija Hidroenergija Montenegoro 1,75 miliona eura, čijih šest mHE imaju status povlašćenog proizvođača. Radi se o mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama. Ovih šest elektrana su u prošloj godini prizvele 35,27 miliona kWh. Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital, čiji je osnivač Oleg Obradović.

Kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje dobila 1,2 miliona eura, Igma energy za mHE Bradavec i Piševsku rijeku dobila 476.924 eura, kompanija Hydro Bistrica je za mHE Bistrica majstorovina dobila 421.598 eura, kompaniji Synergy isplaćeno je 175.323 eura, za mHE Vrelo, dok je kompaniji Nord energy za mHE Šeremet potok isplaćeno 37.155 eura. Osnivači podgoričkog Kronora su kompanije Kroling Željka Miškovića, Mont Hidro Predraga Bajovića i Normal company biznismena Žarka Burića.

Osnivači firme Hydro Bistrica su podgorička kompanija Synergy, bjelopoljska Gradnja, kosovski Triangle General Contractors INC i češka firma Vodni zdroje.

Osnivači firme Synergy su Kia Montenegro, čiji je osnivač Željko Đuranović, a zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković, zatim Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Vlasnik preduzeća Igma energy iz Andrijevice je Igma Grand Igora Mašovića. Osnivač kompanije Nord Energy su firme Veletex Vlastimira Golubovića i Igma energy Igora Mašovića. Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora je poslednji put povećana početkom 2017. godine, sa 0,129 centa po kilovat satu na 0,473 centa. Naknada prošle godine nije uvećana zbog činjenice da je određeni iznos sredstava prikupljenih od naknade u 2017. godini ostao neutrošen i prenijet je u prošlu godinu. To se desilo zbog toga što su u 2017. mHe slabo radile zbog suše a i VE Krnovio je sa radom počela tek u novembru 2017. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *