Zemlje u kojima će najviše porasti broj milionera

Dodajte komentar
Abuja, glavni grad Nigerije

Svjetske ekonomske sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Japana možda imaju najveći udio svetskog bogatstva, ali kada se govori o nastanku novih milionera, prilike za to se događaju u nekim potpuno neočekivanim područjima.

To su rezultati novog istraživanja kompanije za istraživanje bogatstva “Wealth-X”, koje je utvrdilo da se zemlje sa največim rastom broja bogatih biznisa nalaze u Africi, Aziji i Evropi.

Ta najnovija studija predviđa rast globalnog bogatstva u narednih pet godina.

Studija je tako pokazala da je sjevernoafrička zemlja Nigerija na samom vrhu i na putu da ostvari rast broja imućnih osoba po godišnjoj stopi od čak 16,3 odsto do 2023. godine.

Slijede je Egipat sa procijenjenim rastom od 12,5 odsto i Bangladeš sa 11,4 odsto procenjenog rasta bogataša.

Studija je ukazala na trend da manje razvijene zemlje, sa manjom količinom bogatstva bilježe veći relativni rast. Pojedinačni razlozi za rast broja milionera bitno se razlikuju među zemljama.

Zemlje bogate sirovinama poput Nigerije i Egipta, većinu novog akumuliranog bogatstva mogu da pripišu izvozu energije, navela je kompanija Wealth-X u ranije objavljenom izvještaju.
Bangladeš sa druge strane svoj uspjeh može da pripiše brzoj urbanizaciji i povećanim infrastrukturnim ulaganjima.

Vijetnam, Indija, Filipini i Kenija su zemlje koje su takođe osjetile pozitivne efekte većih strukturnih ulaganja, a Ukrajina i Poljska mogu većinu rasta u novije vreme pripisati skoku u tehnološkim sektorima.

Kina, rasadnik novog bogatstva, nastavlja da ima koristi od sveobuhvatnih vladinih programa. Tom azijskom divu predviđa se da će u idućih pet godina biti matična zemlja za 32 od 40 najimućnijih gradova u svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *