Poslovni rezultati banaka podigli Wall Street

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu beryanski indeksi dosegnuli najviše nivoe u mjesec dana, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica banaka nakon što su Goldman Sachsa i Bank of America objavile bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 141 bod ili 0,59 posto, na 24.207 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.616 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 7.034 boda.

Uspon tih indeksa na najviše nivoe u mjesec dana ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u finansijskom sektoru za više od 2 posto.

Pritom je najviše, 9,5 posto, skočila cijena dionice Goldman Sachsa nakon što je ta investicijska banka izvijestila o većoj zaradi u posljednjem lanjskom tromjesečju nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Iz istog je razloga cijena dionice Bank of America skočila 7,2 posto.

Na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi brexita, nakon što su britanski parlamentarni zastupnici u utorak ve;e odbacili plan za izlazak iz Evropske unije premijerke Therese May.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 6.862 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 posto, na 10.931 bod, a pariški CAC 0,51 posto, na 4.810 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *