Naslovne strane dnevnih novina za 17. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Godišnja inflacija 2,6 odsto, u decembru opet defl acija

Cijene u Crnoj Gori prošle godine su prosječno rasle 2,6 odsto u poređenju sa onima iz 2017. godine, pokazuju preliminarni podaci Zavoda za statistiku Monstat. Prema kategorijama, najveći rast zabilježen je za alkoholna pića i duvana čak 19,5 odsto, čemu je naviše doprinijelo uvođenje novih akciza na ove proizvode. Slijede cijene prevoza koje su u odnosu na prosjek prethodne godine porasle za 5,7 odsto, usluga u hotelima i restoranima od pet odsto i odjeće i obuće od 3,8 odsto. Jedino su programi rekreacije i kulture doživjeli godišnji pad cijena, i to od 0,6 odsto.

KARTICE ATLAS BANKE U UPOTREBI NAREDNE NEDJELJE

Atlas banka je za 21.829 klijenata korisnika platnih kartica, ukupno izdala 44.073 kartice koje će, nakon isteka moratorijuma, ponovo biti u funkciji, kazali su Dnevnim novinama u toj finansijskoj intituciji za koju je početkom januara ocijenjeno da je treba dokapitalizovati. Direktor Sektora za kontrolu banaka u Centralnoj banci (CBCG) Dejan Vujačić kazao je na sjednici Skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet da privremena mjera u Atlas banci ističe naredne nedjelje u četvrtak, 24. januara.

Penzionere očekuju veća primanja u februaru

Crnogorski penzioneri primiće sljedećeg mjeseca veće penzije, najavio je juče direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Dušan Perović. Međutim, nije precizirao iznos uvećanja. “Svakako će biti povišica, a koji je iznos u ovom trenutku ne možemo precizno saopštiti”, saopštio je Perović i dodao da su prošle godine prihodi od doprinosa porasli, te da je deficit smanjen oko jedan odsto.

Dan

Načinjena šteta od 80 miliona

Manjinski akcionar Elektroprivrede i predsjednik PIR-a Momo Joksimović poslao je otvoreno pismo ministarki ekonomije Dragici Sekulić u vezi sa presudom Privrednog suda, koji je odbio tužbu firme M&V kompani da se poništi odluka skupštine akcionara o kupovini Rudnika uglja (RUP). Presudu u korist EPCG je donijela sudija Danijela Vukčević. Tužbu je podnio vlasnik M&V kompani Vasilije Miličković.

Glinicu prodaje kao staro gvožđe

Najveći pogon u Kombinatu aluminijuma Glinica, koja je poodavno zatvorena, uveliko se reže. Namjera vlasnika KAP-a, firme Uniprom, je da se kompletan pogon proda kao staro gvožđe i od toga prihoduje višemilionski iznos. Koliki je procijenjeni prihod od prodaje nijesmo uspjeli da saznamo. Uniprom u vezi sa ovim nije odgovorio “Danu na pitanja, dok se stečajni upravnik Veselin Perišić nije javljao natelefon.

Penzije veće, ne zna se koliko

Penzioneri u Crnoj Gori primiće veće penzije u februaru, najavio je direktor Fonda PIO Dušan Perović. On, međutim, nije mogao precizirati koliki će biti iznos uvećanja. On je Radiju Crne Gore kazao da je Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju još na usaglašavanju i tokom godine će biti proslijeđen na mišljenje Evropskoj komisiji.

Pobjeda

Šest banaka bilo pod mjerama

Centralna banka je tokom prošle godine zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju prema šest banaka preduzela mjere za otklanjanje nepravilnosti u radu, navedeno je u izvještaju o stanju u bankarskom sektoru kojije ovaj regulator dostavio skupštinskom Odboru za ekonomiju.Tokom 2018, kako su naveli iz CBCG, bankarski sistem bio je stabilan i kontinuirano kontrolisan od strane supervizora.

Ukinuli Upravu za javne nabavke

Iz Instituta alternativa juče su saopštili da je Vlada Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave ukinula Upravu zajavne nabavke, a ove poslove povjerila Ministarstvu finansija, i to bez obrazloženja. Ukidanjem Uprave, kažu, Crna Gora je postala jedina država u regionu koja nema samostalni organ za nadgledanje javnih nabavki.

Na dobitku država i milioneri

Odluka Vlade da se ove godine zaduži na domaćem tržištu emisijom obveznica donijeće korist građanima, državi i kompletnom sistemu, smatraju ekonomisti, predstavnici banaka i skupštinskog odbora za ekonomiju… Na dobitku će, kažu, biti i banke koje se odluče za kupovinu državnih obveznica, jer imaju viška novca, a kod države je sigurno ulaganje

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *