U februaru povećanje penzija

Dodajte komentar

Obradovaćemo penzionere sa povećanjem u februaru, saopštio je za Radio Crne Gore direktor Fonda PIO Dušan Perović. On nije precizirao iznos uvećanja.

Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju još je na usaglašavanju i tokom godine, dodaje, biće proslijeđen na mišljenje Evropskoj komisiji.

U prošloj godini rasli su prihodi od doprinosa i smanjen je deficit oko jedan odsto. Prošle godine povećan je broj penzionera za tri hiljade i 200, tako da ih sada ima preko 130 hiljada.

Statistički podaci o životnom standardu i zaradama u prošloj godini, pa obrada i konačno odluka o redovnom usklađivanju penzija. Sadašnje analize ukazuju, kaže Direktor Fonda PIO da će penzioneri dobiti povećanje u februaru.

“Svakako će biti povišica. Koji iznos u ovom trenutku ne možemo precizno saopštiti”, naveo je Perović.

Prethodnu godinu obilježili su zahtjevi sindikata, dijela vladajuće koalicije, opozicije o povećanju najniže penzije sa 125 na 140, odnosno 155 eura. U pregovorima o zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju usaglašeni su pojedini stavovi.Sada se čeka, navodi Perović, mišljenje međunarodnih institucija, ali i Evropske komisije.

“Nezahvalno je da govorim o pojedinostima tog zakona, sve dok ne budemo imali konačan tekst”, rekao je direktor Fonda.

Preliminarni podaci pokazuju da je u 2018-toj zabilježen rast izvornih prihoda Fonda po osnovu doprinosa 4,6 odsto u odnosu na godinu prije.

“Ostvareni izvorni prihodi su u iznosu od gotovo 317 miliona eura ili 4,6 odsto više nego 2017-te. To pokazuje da su finansijski rezultati mnogo bolji”, prokomentarisao je Perović.

Bolja naplata doprinosa smanjila je i deficit na 24 odsto, pa je prošle godine, ističe prvi čovjek Fonda iz budžeta povučeno nedostajućih 102 miliona eura.

“To je pad od dodatnih jedan odsto i manja izdvajanja za Fond iz državnog budžeta”, naveo je Perović.

Na evidenciji Fonda trenutno je 130 hiljada i 233 penzionera. Novopenzionisanih prošle godine bilo je tri hiljade i 200. Najviše je korisnika starosnih, zatim porodičnih penzija. Broj sa invalidskim godinama je u padu.

“Karakteristično da se iz godine u godinu smanjuje broj korisnika takvih penzija. Tu se radi o kvalitetnom i stručnom radu Ljekarske komisije,” ocijenio je direktor Fonda PIO.

I ove godine iz budžeta koji je preko 420 miliona za 2019-tu opredijeljeno je 300 hiljada za jednokratne pomoći najugroženijim penzionerima. Toliko i za obezbjeđivanje zimnice, te 200 hiljada za odmor.

Milion eura biće izdvojeno za stambenu izgradnju, a 40 stanova na Cetinju najkasnije za mjesec biće useljeno.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *