McDonald's izgubio prava na zaštitni znak Big Mac u EU

Dodajte komentar

Američki lanac restorana brze hrane McDonald's izgubio je prava na zaštitni znak “Big Mac” na području Evropske unije (EU) s obzirom da su evropski regulatori donijeli odluku u korist irskog lanca brze prehrane Supermac's, prema kojoj će ime “Big Mac” u EU moći koristiti i druge kompanije, uključujući i McDonald's.

Presudom, koju je Reutersu dostavio Supermac's, ukinuta je registracija zaštitnog znaka McDonald's, pri čemu se navodi da najveći svjetski lanac brze hrane nije dokazao njegovu izvornu upotrebu u pet godina prije nego što je slučaj 2017. podnesen nadležnim tijelima.

Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) sa sjedištem u Španiji još nije komentarisala slučaj, a za komentar nije bio dostupan niti McDonald's, koji još ima pravo da uloži žalbu na odluku, piše Reuters.

Odluka dopušta drugim kokmpanijama, kao i McDonald'su, da koriste ime “Big Mac” u EU.

Iz Supermac'sa kažu da sada mogu proširiti poslovanje u Velikoj Britaniji i Evropi. Navode da nikada nisu imali proizvod naziva “Big Mac”, no kako je McDonald's koristio sličnost dva imena kako bi blokirao širenje irskog lanca.

Osnivač irskog lanca Pat McDonagh izjavio je da je ovo velika pobjeda u nastojanjima za ukidanjem zaštitnog znaka Big Mac, koji postoji od 1996. godine.

“Ovo je velika pobjeda za poslovanje uopšte. Ona sprječava veće kompanije da ‘zlostavljaju zaštitnim znakovima’ tako što ih gomilaju a ne koriste”, kazao je McDonagh.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *