Strani avioprevoznici zaobilazili Podgoricu

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Niske temperature juče su ponovo stopirale veći dio vazdušnog saobraćaja – četiri inostrane aviokompanije otkazale su letove jer najveći crnogorski aerodrom navodno ne nudi zahtijevanu bezbjednost putnika, odnosno nema sistem za odleđivanje zakrilaca. U kompaniji Aerodromi Crne Gore negiraju te tvrdnje.

Od 11 aviona koji je trebalo da odlete ili da slete na aerodrom u Podgorici, dolazak ili odlazak otkazala su četiri, dok je jedan preusmjeren.

Na rizik je, kažu sagovornici “Vijesti” sa podgoričkog aerodroma, letio nacionalni avioprevoznik “Montenegro erlajns”, iako navodno nije bila obezbijeđena tečnost za odmrzavanje zakrilaca aviona. Oni tvrde i da je MA činio sve “kako ne bi došao u situaciju da mora da obešteti putnike”.

Iz Aerodroma CG “Vijestima” su kazali da imaju uređaj i tečnost koji se koriste u procesu odleđivanja, ali i da ta oprema “ima ograničenu upotrebljivost, pogotovo u lošim vremenskim uslovima”.

Dodaju i da su tokom petka i vikenda aviokompanije informisali da je za ponedjeljak moguć snijeg, kao i o operativnim poteškoćama na aerodromu u Golubovcima.

“Na našu, ali prije svega žalost putnika, jedan broj prevozilaca se odlučio na otkazivanje letova”, rekla je Milica Babić, PR Aerodoma CG, dodajući da MA samostalno tretira svoje avione.

Iz četiri strane aviokompanije tvrde da nisu željele da rizikuju, pa su letove za Podgoricu otkazali “Adria ervejs” iz Ljubljane, “Austrijan erlajns” iz Beča, “ErSrbija” iz Beograda i “Lot poliš erlajnsa” iz Varšave.

Zvanično ili nezvanično, svi avioprevoznici ističu da im je bezbjednost putnika na prvom mjestu, a da im aerodrom u Golubovcima juče to nije mogao obezbijediti.

“Letovi za i iz Podgorice otkazani su usljed vremenskih uslova i nemanja kapaciteta za odleđivanje”, saopštili su “Vijestima” juče iz slovenačke “Adrije”.

Iz “Austrijan ervejsa” kazali su da su otkazali letove zbog “okolnosti da na aerodromu u Podgorici nema odleđivanja”.

“Bezbjednost je uvijek naš najveći prioritet – uzimajući u obzir vremensku prognozu (očekivani snijeg), nismo mogli da sprovedemo ovaj let pod tim okolnostima”, kazali su za TV Vijesti iz ovog avioprevoznika.

Prije otkazivanja ovih letova, let “Rajanera” iz Stokholma preusmjeren je juče ujutro na Zadar. Putnici su autobusima nastavili put Crne Gore. U međuvremenu su autobusima prema tom hrvatskom gradu krenuli i putnici koji su trebali da polete iz Podgorice za Stokholm.

“Zašto je avion preusmjeren na Zadar je pitanje za ‘Rajaner’, to je njihova odluka”, kazala je Babić.

Mada je prvobitno i let te kompanije iz Brisela za Podgoricu bio preusmjeren, u međuvremenu je odlučeno da sleti u Golubovce.

Na pitanje koliku štetu izaziva otkazivanje, odnosno preusmjeravanje letova, iz Aerodroma CG nisu odgovorili konkretnim iznosima, ali su kazali da su za sve putnike snosili troškove autobuskog prevoza, što, objašnjava Babić, inače pada na teret aviokompanija.

Zbog snijega, aerodrom je bio zatvoren u srijedu sve do 19h. Dan kasnije je saobraćaj normalizovan, mada su pojedini letovi bili preusmjereni ili otkazani.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *