Rezultati Citigroupa bolji od očekivanja

Dodajte komentar

Citigroup je u četvrtom tromjesečju prošle godine zabilježio prihode od 17,1 milijardu dolara, 2 posto manje nego godinu dana prije, što je posljedica nestabilnosti na svjetskim finansijskim tržištima, no dobit te treće po veličini američke banke znatno je porasla.

Poslovni izvještaj, objavljen u ponedjeljak, pokazuje da je dobit te banke u proteklom kvartalu dostigla 4,2 milijarde dolara, dok je godinu dana prije iznosila 3,7 milijardi. Ipak, rezultati su bolji od očekivanja analitičara.

U izvještaju se navodi da je slabost prihoda posljedica znatnih fluktuacija na finansijskim tržištima u prosincu zbog čega su prihodi te banke od trgovanja obveznicama pali za petinu.

„Nestabilnost u četvrtom tromjesečju na finansijskim tržištima uticalo je na neke od naših tržišno osjetljivih poslovnih segmenata, posebno onih s fiksnim prinosima“, poručio je Michael Corbat, izvršni direktor Citigroupa, no dodao je da je banka, ipak, postigla “solidan napredak”.

U ponedjeljak je na Wall Streetu cijena dionice te banke nakon objave poslovnih rezultata porasla za 4 posto.

Citigroup je prva od najvećih američkih banaka koja je objavila poslovne izvještaje za proteklo tromjesečje, a do kraja nedjelje to će učiniti i JP Morgan, Bank of America te Goldman Sachs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *