Rakčević: Ukoliko bude prihvaćena naša ponuda krećemo u oporavak Instituta Igalo

Dodajte komentar

Češki konzorcijum Philibert i crnogorska kompanija Vile Oliva čvrsto su odlučili da učestvuju u kupovini većinskog paketa akcijskog kapitala Instituta Dr Simo Milošević, uprkos otežavajućim okolnostima, potvrdio je u razgovoru za Radio Jadran, vlasnik kompanije Vile Oliva, investitor Žarko Rakčević.

Zbog prethodno potpisane izjave o povjerljivosti, kojom su potencijalni investitori obavezani na tajnost ponude dok se ona ne potvrdi, Rakčević nije mogao da iznosi detalje vizije budućeg razvoja i djelatnosti Instituta.

S obzirom na ranija loša iskustva sa potencijalnim kupcima Instituta, Rakčević uvjerava građane da nije riječ ni o kakvim “off shore firmama sa rajskih ostrva“, te da se radi o vrlo ozbiljnom konzorcijumu. Imaju ambiciju da ulaganjem u infrastrukturu i unapređenje ponude, pozicioniraju Institut na tržištu hotelske i rehabilitacione industrije koje mu pripada. Dodaje da, ukoliko bude prihvaćena njihova ponuda, inače, jedina na petom tenderu, konzorcijum nema namjeru da, kako se već moglo čuti “betonizuje Titovu vilu i gradi stanove za prodaju“:

“Velika je razlika između onoga što je potencijal Instituta, onoga što su ljudi stvarali decenijama, ljepote Igala i Herceg Novoga, ozbiljnih problema koji postoje, stvari koje treba značajno uz ozbiljna ulaganja popravljati da bi Institut zaista zauzeo ono mjesto koje realno može u evropskoj ponudi, tržištu predviđenom za zdravstveni turizam i rehabilitacione centre i mislim da ovaj konzorcijum to može da uradi”, uvjeren je on.

Rakčević kaže da je majka kompanija Cimex grupa do sada vrlo uspješno realizovala slične turističke poduhvate, jer u svom sastavu ima nekoliko “podsistema“. Dio kompanije skoncentrisan je na rehabilitacioni i zdravstveni turizam vodi se pod imenom Orea, koja u ovom momentu posjeduje 13 hotela na najznačajnijim lokacijama u Češkoj.

“Prije svega Marijanske lazne, koje su posljednjih godina u mnogim segmentima pretekle čuvene Karlove vari. Tu Orea ima tri rehabilitaciona centra, od kojih su dva sa četiri zvjezdice, jedan sa pet. Podcrtavam da se radi o rehabilitacionim centrima, gdje postoji medicinsko osoblje, razni tretmani, što je od posebne važnosti za valorizaciju Instituta”, ističe on.

Osim ova tri centra, Cimex posjeduje 10 hotela, uglavnom, sa 4 zvjezdice, odnosno oko 2 hiljade soba i 4100 ležajeva.

Sa druge strane, Rakčevićeve kompanije Šajo grupa i Vile Oliva godinama dominantno posluju sa britanskom grupom Thomas Cook, preko koje najviše sarađuju sa francuskim i tržištem Skandinavije. Stoga je Rakčević ubijeđen da zahvaljujući i toj saradnji to može uticati na činjenicu da se Institut učvrsti i vrati dio starog sjaja.

“Bez lažne skromnosti, imamo zaista veliko iskustvo i u rekonstrukciji i u klasičnom turizmu. Cimex grupa, kao vodeća u konzorcijumu bila bi zadužena za menadžment, odnosno rehabilitacioni sektor ukoliko nadležni procijene da je to ta ponuda. Mišljenja sam da je to ponuda koja ispunjava sve uslove i da će to zaista biti na zadovoljstvo ne samo nas koji smo pokazali interes. Vjerujem da bi nakog toga krenuli na dug put oporavka Instituta”, zaključio je Rakčević.

Podsjetićemo da je na petom tenderu za privatizaciju Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević, ponudu za prodaju 56,4806 odsto akcijskog kapitala Instituta u predviđenom roku jedinu ponudu podnio češki konzorcijum Philibert i Vile Oliva. Rakčevićeva firma Vile Oliva otkupila je prošle godine 25 odsto akcijskog kapitala Instituta koje su bile u vlasništvu Vlade Srbije, za 2,9 miliona eura.

Odluku o izboru ili poništenju ponude Tenderska komisija i Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte trebalo bi da donesu za desetak dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *