Preminuo Walter Shipley, čovjek koji je izgradio moćni JP Morgan Chase

Dodajte komentar

Walter V. Shipley, bivši izvršni direktor Chase Manhattan Bank i arhitekt nekoliko velikih bankarskih pripajanja na američkom tržištu koja su, pišu svjetski mediji, transformirala industriju, preminuo je u petak od 83. godini. Iako je tu kompaniju napustio još 1999. godine, i danas se smatra da je upravo on jedan od najzaslužnijih za izgradnju kompanije koja se godinu nakon njegovog penzionisanja, 2000., spojila s investicionom bankom J. P. Morgan te postala jedna od najmoćnijih bankarskih institucija u Americi.

Shipley, rođen 1935. godine u New Jerseyju, karijeru je započeo u ranim dvadesetim godinama, u odjeljenju za zajmove pri New York Trust Company. Ta je kompanija 1959. godine pripojena Chemical Banku, a Shipley je 1983. postao njen izvršni direktor. Kako piše CNBC, pod njegovom su palicom zatim sprovedena pripajanja Texas Commerce Bank 1987., Manufactures Hanover 1991. i, konačno, Chase Manhattan Bank 1995. godine.

Walter je njegovao otvorenu, preduzetničku meritokraciju, kakva je do dana današnjeg prisutna u JP Morgan Chaseu. Široko poštovan zbog svoje iskrenosti, Walter je vjerovao da se talent, želja i trud ne mogu zamijeniti – napisao je u osmrtnici današnji direktor te banke Jamie Dimon, dodavši da je svijet izgubio “ključnu snagu iza onog što je JP Morgan Chase danas”.

Shipleyjeva su postignuća još zanimljivija s obzirom na to da svojevremeno bio primoran napustiti fakultet zbog loših ocjena. Osim uticaja u bankarskoj industriji, tokom karijere sjedio je u upravama kompanija kao što su Champion International, Exxon Mobil, Verizon i Wyeth, piše CNN. Pamtiće se i kao filantrop koji je predsjedovao The Wallace Foundationom, zakladom za unapređenje obrazovanja, a bio je i potpredsjednik njujorške podružnice Goodwill Industriesa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *