PKCG: Kompanje da se udružuju kako bi više izvozile

Dodajte komentar

Rast izvoza zahtijeva intenzivnije aktivnosti proizvođača usmjerene ka marketinškom nastupu, kao i udruživanje domaćih kompanija zbog ograničenih količina, asortimana proizvoda i finansijskih resursa, saopšteno je iz Privredne komore.

“Osnivanjem klastera i/ili drugih oblika udruživanja otklanja se problem usitnjenosti proizvodnje i nedovoljnih proizvodnih kapaciteta i doprinosi jačanju konkurentnosti”, rekli su predstavnici PKCG agenciji Mina-business.

Oni smatraju da je, u cilju supstitucije uvoza domaćom proizvodnjom i rasta izvoza, potrebno raditi na jačanju kvaliteta domaće ponude, boljem pozicioniranju domaćih proizvoda i povezivanju poljoprivrede i turizma.

To bi, kako su naveli iz PKCG, trebalo raditi kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće, Domaći ukusi.

Iz PKCG su saopštili da se veliki broj proizvoda, naročito poljoprivredno-prehrambenih, nepotrebno uvozi, jer postoje izgrađeni kapaciteti – domaća proizvodnja, koja bi mogla da zadovolji najveći dio domaće tražnje.

“Poznato je da proizvodimo visokokvalitetna pića, meso i mesne prerađevine, mliječne proizvode, med, masline. Neiskorišćene mogućnosti su bogatstvo raznog ljekovitog i samoniklog bilja, zatim u šumskim predjelima pečurke, medonosno bilje, šumski plodovi, kao i ogroman neiskorišćeni potencijal u oblasti organske proizvodnje, slatkovodnog i morskog ribarstva”, tvrde u PKCG.

Visok i uporan robni deficit, kako su ocijenili, zahtijeva dalje strukturne reforme, praćene značajnim povećanjem produktivnosti.

Iz PKCG su podsjetili da je ukupna robna razmjena Crne Gore sa inostranstvom od januara do kraja novembra prošle godine, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 2,7 milijardi EUR, što je 12,2 odsto više u odnosu na isti period 2017.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,6 odsto.

“Uvoz robe za prvih 11 mjeseci prošle godine iznosio je 2,34 milijarde EUR. Iz Srbije, kao glavnog partnera, najviše su se uvozili pića, alkoholi i sirće, plastične mase i proizvodi od plastičnih masa”, dodali su iz PKCG.

Izvoz je realizovan u vrijednost od 363,9 miliona EUR, a u Srbiju su se najviše izvozili farmaceutski proizvodi i mineralna goriva i mineralna ulja.

”Robni deficit je uglavnom posljedica realizacije započetih investicionih projekata, kao i uvoza proizvoda koje ne možemo proizvoditi, pa se moraju uvoziti”, zaključili su iz PKCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *