Naslovne strane dnevnih novina za 14. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Kvalitetniji proizvodi smanjiće uvoz

Kako bi se dio uvoza zamijenio domaćom proizvodnjom te rastom izvoza, potrebno je jačati kvalitet domaće ponude, bolje pozicionirati domaće proizvode i povezivati poljoprivredu i turizam, kroz programe kao što su Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi, kazali su iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) za agenciju Mina-business. Uz to, dalji rast izvoza zahtijeva intenzivnije marketinške aktivnosti i udruživanje domaćih kompanija, zbog ograničenih količina, asortimana proizvoda i finansijskih resursa. Iz PKCG smatraju da se veliki broj proizvoda, naročito poljoprivredno-prehrambenih, nepotrebno uvozi, jer domaći kapaciteti mogu da zadovolje najveći dio ovdašnje tražnje.

Očekujemo aranžman sa Slovenijom

Institut crne metalurgije (ICM) iz Nikšića u novu poslovnu godinu ulazi finansijski rasterećeniji, sa osavremenjenom proizvodnjom, realizovanim značajnim investicijama i znatno većim šansama za zauzimanje pozicije na tržištu, kazao je izvršni direktor firme Ranko Nikolić. U razgovoru za agenciju Mina-business, on je naveo da je vraćen kvalitet proizvoda s kojim sada teže zahtjevnijim tržištima. Uz to, u teškoj i uspješnoj 2018. godini nijesu se zadužili, već prepolovili zatečena dugovanja.

Nedostajalo 314.000 eura za redovno poslovanje

Nacionalnim parkovima Crne Gore Vlada j e krajem prošle godine odobrila više od 300.000 eura iz državnog budžeta na osnovu, kako se navodi, informacije o nedostajućim sredstvima neophodnim za redovno poslovanje tog javnog preduzeća. Naime, 26. novembra 2018. NPCG se obratilo Ministarstvu održivog razvoja i turizma sa zahtjevom da im za obaveze u ovoj godini obezbijede 314.350 eura. Razlog su, precizira se, “objektivne okolnosti”, jer su “pojedini segmenti poslovanja i dalje finansijski neodrživi bez spoljne podrške”.

Vijesti

Stanković odmah da pokrene istragu

Demokratski front (DF) i Demokrate tražili su u odvojenim prijavama j od vrhovnog državnog tužij oca (VDT) Ivice Stankovića I da sprovede detaljnu istraj gu i podigne optužnicu zbog afere koverta. DF će danas VDT-u podnijeti prijavu protiv vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.Oni smatraju da su u aferi počinjena djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela i zloupotreba službenog položaja.

Kupuju zgradu za ambasadu u Zagrebu

Vlada namjerava da za potrebe ambasada Crne Gore u regionu kupi nekretnine u cilju uštede, a prva će biti ona u hrvatskoj prijestonici Zagrebu. Kapitalnim budžetom za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 400.000 eura za kupovinu nekretnine za potrebe Ambasade u Zagrebu. “Imajući u vidu godišnje troškove za rentiranje prostora, ne samo Ambasade u Zagrebu već i drugih diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore, Ministarstvo vanjskih poslova nastoji da, shodno finansijskim mogućnostima, u narednom periodu pristupi rješavanju pitanja trajnog smještaja jednog broja DKP-a, počevši najprije od zemalja u okruženju,” pojasnili su “Vijestima” iz Ministarstva na čijem je čelu Srđan Darmanović.

Dan

Dominiraju strani interesi i loši krediti

Crnogorski bankarski sistem oslabljen je lošim kreditima i njime dominiraju strani interesi, piše, između ostalog, u analizi stanja ekonomskih pokazatelja u Crnoj Gori, koju je objavila britanska Lojds (Lioyds Bank) komercijalna banka. – Kao najmanja zemlja Balkana, Crna Gora ima relativno krhku ekonomiju podržanu investicijama (posebno u energetskom sektoru) i turizmom. Svjetska banka procjenjuje da je crnogorska ekonomija porasla za tri odsto u 2017. godini, sa prognozom od 2,8 odsto u 2018. i 2,5 odsto u 2019. godini. Rast se povećao više nego što se očekivalo u 2017. zbog turizma i rastućih investicija navode u analizi.

Najveće plate u Danskoj i Luksemburgu

Najveće prosječne plate u državama Evropske unije (EU) imaju radnici u Danskoj i Luksemburgu, dok je najniža zarada u Bugarskoj. To su rezultati istraživanja koje je uradio ekonomista Reinis Fikscer, koji je prepoznat po brojnim ekonomskim analizama, prenio jejuče B92. Prema analizi koju je krajem decembra prošle godine Fikscer objavio na svojoj internet stranici, prosječne plate u Danskoj i Luksemburgu krajem prošle godine iznosile su više od tri hiljade eura mjesečno. Nakon tih država,. slijede Švedska, Finska i Irska, gdje je prosječno mjesečno primanje oko 2,5 hiljada eura.

Prepolovili smo dugovanja

Izvršni direktor Instituta crne metalurgije (ICM) iz Nikšića Ranko Nikolić kazao je da u novu poslovnu godinu ulazi finansijski rasterećeniji, sa osavremenjenom proizvodnjom, realizovanim značajnim investicijama i znatno većim šansama za zauzimanje pozicije na tržištu. Nikolić je u razgovoru za agenciju Mina biznis rekao da se u prethodnoj “teškoj i uspješnoj godini nijesu zadužili ni euro i da su već uspjeli da prepolove zatečena dugovanja.

Pobjeda

Rast ekonomije premašiće očekivanja

Rast ekonomije u tekućoj godini biće znatno veći od 2,8 odsto, koliko je Vlada prognozirala. Neće biti kolikije bio u prošloj godini, ali hoće mnogo veći od zvaničnih prognoza, očekujem oko četiri odsto. Apsolutno sam siguran da će se pozitivni trendovi nastaviti i u tekućoj godini. Svi pokazatelji upućuju na to, kazaoje u intervjuu Pobjedi dr Božo Mihailović, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *