I Železnička infrastruktura završiće u minusu

Dodajte komentar

U odrzavanje i rekonstrukciju pruge lani je uloženo 20 miliona eura, rekao je Pobjedi izvršni direktor kompanije Željeznička infrastruktura Ljubisa Ćurčić. Onje naveo da preliminarni podaci upućuju da ce ŽICG proslu godinu zavrsiti u minusu. Glavni problem je naplata duga od dva miliona eura od ostalih Željezničkih preduzeća. Osim toga, imaju problem sa dugom kompanije prema zaposlenim iz minulog perioda.

“Taj dug se realizuje uglavnom sudskim putem, tako da gotovo svakodnevno imamo obavezu plaćanja obaveza po sudskim presudama i poravnanjima, što zahtijeva značajna finansijska sredstva”, naglasio je Ćurčić.

Uz to, nepovoljna starosna struktura, jer zbog niskih zarada nijesu atraktivni mladim, povećava troškove zbog čestih bolovanja. Podsjetio je da je rješenjem Poreske uprave u aprilu 2017. godine usvojen zahtjev za reprogram duga od 3,28 miliona eura, koji redovno otplacuju i sad iznosi 2,1 milion.

“Lani smo u rekonstrukciju i rehabilitaciju željezničke infrastrukture uložilili 013,2 miliona eura za investiciono odrzavanje i 6,8 miliona eura za tekuće odrzavanje kazao je Ćurčić.

Zamijenjen je signalno/sigurnosni uređaj u stanici Podgorica (6,2 miliona eura), sanirano šest kosina (4,2 miliona), nabavljen novi EVP Trebesica (3,3 miliona) i regulacija vodotoka i propusta (pola miliona). Započeta je rehabilitacija tunela br. 206 (milion eura), pet betonskih mostova (5,1 milion) i rehabilitacija pruge na dionici KosTrebesica (5,4 miliona). Ovi projekti se finansiraju iz ino kredita i bespovratnih sredstava fondova EU i Zapadno balkanskog investicionog okvira i bice nastavljeni i ove godine.

“Analiza projekata ukazuje da se investicije ulažu tako da se postojeća mreza, primarno gornji stroj, dovede na projektovano stanje i da se modernizuje sistem signalizacije i uvedu savremena energetska postrojenja”, rekao je Ćurčić i dodao da planiraju da urade projektnu dokumentaciju za zamjenu signalno/sigurnosnih uređaja u stanicama od Bijelog Polja do Bara, kao i glavne projekte za sanaciju kosina na pruzi Nikšić – Podgorica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *