Evropska centralna banka priprema novi krug jeftinih kredita za banke

Dodajte komentar

Predstavnici Evropske centralne banke (ECB) predložili su preispitivanje mogućnosti pružanja jeftinih kredita bankama u narednim mjesecima u kontekstu izgleda za ekonomiju eurozone, vidljvio iz zapisnika sa najnovijeg sastanka banke, piše Reuters.

Neki centralni bankari pozvali su na raspravu o upotrebi novog kruga jeftinih kredita za banke – ključni izvor finansiranja za povjerioce u Italiji, Portugalu i Španiji.

Predstavnici Evropske centralne banke udružili su se u stavu da je smanjenje prognoze rasta za 2019. samo po sebi priznanje da su se rizici za izglede za ekonomiju eurozone povećali, dodaje Bloomberg.
To je praktično omogućilo da guverner ECB-a Mario Dragi u decembru proglasi da je bilans rizika u negativnom pravcu, što ne bi bilo dobro shvaćeno u kombinaciji s odlukom da se obustavi otkup obveznica nakon gotovo četiri godine. Umjesto toga, Draghi je opisao situaciju kao široko uravnoteženu i samo se nisko kreće.

“Nesigurnost i rizici povezani s geopolitičkim faktorima, protekcionističke prijetnje, ranjivost tržišta u nastajanju i finansijska nestabilnost i dalje su važni”, navodi se u izvještaju ECB-a. Naglašava se da je situacija i dalje krhka i mogu se pojaviti nove neizvjesnosti.

Trenutno, centralna banka je posvećena održavanju dosadašnje niske kamatne stope barem do kraja ljeta, iako prema nekim učesnicima na tržištu, zbog nedavnih slabih podataka, povećanje kamata se može usporiti.

Od posljednjeg sastanka ECB-a, povjerenje potrošača i poslovanje u eurozoni dostigli su najgore rezultate u deceniji. Aktivnost u industriji i sektoru usluga usporila se na najniže nivoe od 2014. godine, a podaci iz Njemačke ukazali su da bi smanjenje industrije moglo dovesti ekonomiiju do tehničke recesije.

Tržište rada u eurozoni nastavlja da se poboljšava, jer su podaci iz srijede pokazali iznenađujući pad nezaposlenosti. Član Upravnog odbora ECB-a Ardon Hanson izjavio je ranije ove sedmice za Bloomberg da “neočekivane pozitivne” vijesti o platama i rast radnih mjesta podržavaju uvjerenje da se inflacija kreće ka svom cilju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *