Naslovne strane dnevnih novina za 11.januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Milo i njegovi klanovi hoće da mi otmu imovinu

Predsjednilt Atlas grupe Duško Knežević optužio je predsjednika Crne Gore i šefa Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i ldanove bliske prvoj familiji da pokušavaju da preuzmu njegovu imovinu i poslove. On je rekao da zapravo ti krugovi stoje iza naloga za njegovo hapšenje i da je u tom poslu glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić samo oruđe u njihovim rukama.

Za isplatu garantovanih depozita u IBM banci treba oko 22 miliona

Ukupni garantovani depoziti IBM banke u stečaju, koji bi trebalo da se isplate klijentima banke u vlasništvu biznismena Duška Kneževića iznose oko 22 miliona eura. To je podatak Fonda za zaštitu depozita (FZD). Direktor FZD -a Predrag Marković “Vijestima je kazao da se ti podaci odnose na datum 30. novembar prošle godine, kao i da će precizne informacije u vezi svih depozita u toj banci saopštiti kada FZD -u stečajni upravnik dostavi detaljne podatke.

Pobjeda

Najviše žalbi na provizije i blokade

Bankarskom ombudsmanu u prošloj godini se za pomoć obratilo 470 klijenata i žiranata banaka i mikrokreditnih institucija. – Klijenti su se žalili na visoke provizije i naknade, posebno u platnom prometu sa inostranstvom. Naročito su se žalili na visoke provizije na penzije iz inostranstva. Puno žalbi je bilo i na blokadu više od pola zarade i penzije, kao i drugih primanja, od strane banaka, po kreditnim i drugim obavezama…

U sivoj zoni ostalo 300 miliona

Nova 2019. godinaje počela bolje nego što smo očekivali, za novogodišnje praznike zaradili smo bolje nego ikad i već smo počeli sa planovima za narednu sezonu i za2020. godinu kazao je Pobjedi suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog uruženja Žarko Radulović.

Iz budžeta dobili 2,3 miliona eura manje

U prvih devet mjeseci 2018. Željeznički prevoz zabilježio je 935.000 eura minusa, a procjena izvršnog direktora Predraga Popovića je da će ukupni rezultat za prošlu godinu biti negativan. On smatra daje to posljedica manjeg doprinosa iz budžeta, jer su im sopstveni prihodi porasli za 17 odsto.

Dan

Eksploatišu rudu bez dozvole Vlade

Firma Veselina Pejovića nedavno je od MORT-a tražila urbanističko-tehničke uslove za izradu dopunskog projekta za eksploataciju rude na Zagradu, a, prema pouzdanim informacijama “Dana, sa eksploatacijom je počela u novembru. Iz Uniproma to negiraju, navodeći da su u pitanju samo pripremni radovi koje rade uz odobrenje nadležnog organa, ne precizirajući kojeg.

Pale cijene hrane

Cijene hrane na globalnim tržištima pale su u prošloj godini 3,5 odsto, odražavajući pojeftinjenje većine prehrambenih proizvoda uz izuzetak žitarica, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UNFAO). Najviše su u prošloj godini pale cijene šećera, 22 odsto, zahvaljujući obilnoj proizvodnji i zalihama.

Pregovaraju o smanjenju cijena rominga

Tržište elektronskih komunikacija u Crnoj Gori je u prošloj godini nastavilo sa intenzivnim razvojem, dok će u ovoj planirane investicije operatora iznositi 30,7 miliona eura, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Darko Grgurović. Visok nivo investicija je doveo do značajnog povećanja dostupnosti i broja širokopojasnih priključaka i takav trend će se nastaviti i u narednom periodu rekao je Grgurović Mini biznis.

Dnevne novine

Najmanje 60 miliona eura za kratkoročnu pomoć

Investiciono-razvojni fond (IRF) planirao je ove godine da kroz kratkoročno finansiranje, odnosno faktoring, podrži preduzeća sa najmanje 60 miliona eura. Kako su iz ove finansijske institucije kazali agenciji Minabusiness, u prošloj godini je za takav vid pomoći zaključeno 38 ugovora, čiji je ukupni iznos 63 miliona eura. “Važno je istaći da smo se tokom 2018. bazirali na stimulisanje preduzeća koja se bave izvozom i koja smo, po tom kratkoročnom aranžmanu, finansirali sa 4,2 miliona eura”, precizirali su iz IRF.

Vlada dala skoro 300.000 eura za otpis zateznih kamata

Vlada Crne Gore dala je blizu 300.000 eura za otpis zateznih kamata kredita namijenjenih samozapošljavanju, koje bi njihovi korisnici trebalo u potpunosti da otplate do kraja naredne godine. Prema Informaciji o otpisu zatezne kamate korisnicima Programa za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva koji sprovodi Zavod za zapošljavanje, resorno Ministarstvo rada i socijalnog staranja zatražilo je otpis ovih sredstava od Vlade kao institucije koja ujedno obezbjeđuje novac za njegovu realizaciju.

Depoziti iz IBM-a krajem mjeseca

Fond za zaštitu depozita je u obavezi da najkasnije 29. januara počne isplatu garantovanih depozita klijentima Invest banke Montenegro (IBM) koja je u stečaju od prošle nedjelje, saopštio je direktor Fonda Predrag Marković. Banke koje su izabrane za isplatioce, kako je kazao, biće poznate u ponedjeljak. Ne postoje prioriteti u isplatama garantovanih depozita pa će se isplata vršiti prema redosljedu dolaska deponenata na šalter banke isplatioca” rekao je Marković.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *