Može li razvod najbogatijeg čovjeka srušiti akcije Amazona?

Dodajte komentar

Džef Bezos (54), vlasnik Amazona i najbogatiji čovek na svjetu, i njegova supruga Mekenzi (48), objavili su prošle srijede da se razvode i izazvali šok javnosti.

Njih dvoje su u braku proveli više od 25 godina, zajedno su vodili kompaniju, pojavljivali su se zajedno na važnim događajima i ništa nije ukazivalo na to da nešto nije u redu. Uz to, pitanje podjele ogromnog bogatstva koje vredi 137 milijardi dolara, je izazvalo različite komentare.

To bogatstvo, uglavnom, čine akcije Amazona, tako da je vrlo vjerovatno da će Mekenzi imati veliki udio u firmi i ući u Upravni odbor. Njena buduća pozicija će, sasvim sigurno, biti “zapečaćena” ugovorom o sporazumnom razvodu.

Uskoro bivša gospođa Bezos će, tako, posle Džefa, biti najveći akcionar Amazona.

Ira Gar, poznati njujorški advokat, koja je zastupala Ruperta Mardoka u brakorazvodnoj parnici između njega i Ivane Tramp, kaže da je to najlogičnije rešenje.

“Ne vidim šta bi drugo moglo da dovede do sporazumnog i mirnog rješenja”, rekla je Gar.

Džef ima oko 79 miliona dionica

Džef posjeduje oko 79 miliona dionica Amazona, koje su vrijedne oko 130 milijardi dolara. Dionice mu daju 16% udjela u kompaniji, što ga čini najvećim dioničarem.

Ako Džef da pola svog bogatstva Mekenzi, ona će imati osam procenata udjela u kompaniji i biće drugi najveći dioničar. Nevjerovatnija je verzija da bi ona željela da proda dionice, naročito ako se zna da je i sama jedna od osnivača kompanije i da je početku vodila računovodstvo.

“Vjerovatnije je da će zadržati dionice, nego da će ih prodati. Ukoliko bi odlučila da ih proda ili da prisili Džefa na nešto – cijene akcija će odmah pasti”, kaže Gar.

Iako su njih dvoje na Tviteru objavili da će i nakon razvoda ostati prijatelji i porodica, narednih dana će se vidjeti koliko će u tome uspjeti.

Živjeli u jednoj sobi

Uprkos nevjerovatnom bogatstvu, Bezosovi su nekada živjeli veoma skromno. O tome svjedoči i poznata priča po kojoj su 1999. godine, u Sijetlu, stanovali u jednoj spavaćoj sobi.

Danas imaju najmanje pet kuća širom zemlje, a jedna od njih prostire se na čak 20.600 kvadratnih metara zemlje i ima pet spavaćih soba i pet kupatila.

Bezosi pored pet raskošnih vila na ekskluzivnim lokacijama, imaju i zemljišne posjede u Teksasu, a od 2016. godine i bivši Muzej tekstila u Vašingtonu, izgrađen 1912. godine, koji se prostire na 27.000 kvadratnih metara. Džef je vlasnik i Vašington post-a, koji je otkupio u avgustu 2013. godine.
Bezosi su već nekoliko godina unazad veliki dio svojih prihoda donirali u dobrotvorne svrhe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *