Kada će i za koliko biti povećana minimalna zarada?

Dodajte komentar

Crna Gora za sada ostaje na dnu ljestvice u regionu po iznosu minimalne zarade od 193 eura. O eventualnom povećanju minimalca u Crnoj Gori će se raspravljati ponovo na proljeće. U međuvremenu, Srbija je minimalac povećala na 250 eura, a Albanija na 211 eura. Minimalac u susjednoj Hrvatskoj je 404 eura, a u Sloveniji značajno iznad crnogorske prosječne zarade i iznosi 667 eura.

Kada će i za koliko minimalac biti povećan znaće se narednih mjeseci.

Poslanik Demokratske partije socijalista i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Nikola Rakočević za CdM kaže da će eventualno povećanje minimalca zavisiti i od ekonomskih i tržišnih parametara u tekućoj godini.

“Kao što je javnost upoznata, vladajuća većina je podržzala Vladin plan finansijske konsolidacije. U prethodne dvije godine, zahvaljujući toj odluci, imamo stope rasta iznad evropskog nivoa, racionalniju potrošnju, bolju infrastrukturu, unaprijeđeno zdravstvo, veća ulaganja u školstvo, te oko 10000 novih radnih mjesta”, istakao je on.

Rakočević tvrdi da je neophodno da građani konkretnije osjete jačanje crnogorske ekonomije i to se mora desiti…

“Da li to znači da će Vlada predložiti Skupštini povećanje minimalca, a podsjetiću vas da je DPS takav plan već razmatrao, zavisiće i od ekonomskih i tržišnih parametara u tekućoj godini. DPS nema za cilj da ishitreno povlači jednokratne, populističke poteze, već kao i za sve vazne odluke koje smo odgovorno donosili, ozbiljno razmatramo svako pitanje i tražimo održiva rešenja koja će građanima obezbijediti suštinske i trajne benefite u vezi sa poboljšanjem njihovog životnog standarda”, istakao je Rakočević za CdM.

Član Predsjedništva i portparol Socijaldemokratske partije SDP Mirko Stanić, za CdM kaže da minimalac mora biti povećan.

“Zašto i dalje insistiramo na priči o potrebi povećanje minimalne zarade? Zato što se ovim pitanjem poboljšava standard za preko 77.000 naših građana koji će zbog toga imati veće prihode i veće penzije. Što će se u legalen tokove prebaciti nekoliko desetina, ako ne i stotina miliona oporezivog novca koji se danas isplaćuje na ruke, a takođe mora zaraditi utajom poreza ili na drugi način. Zato što je to postalo jedno od glavnih ekonomskih pitanja u regiji i Evropi, jer je desetak zemalja u samo ovoj godini ušlo u proces povećanja”, kaže on za CdM.

Prema njegovim riječima, ako žvite samo deset kilometara od Herceg Novog, vaša mininalna plata će biti 404 eura, duplo više nego u Crnoj Gori zbog odluke Vlade Hrvatske premijera Andreja Plenkovića.

“U Francuskoj je povećanje 100 eura, a iznos njihove mininalne plate je sedam puta veći nego naša. Kosovo je podiglo iznos na 250 eura, Srbija i Makedonija sredinom godine uz najavu daljeg povećanja u narednoj. Slično je u Estoniji, Rumuniji, Bugarskoj koje na ovaj način štite životni standard najsiromašnijih građana. U Srbiji je zbog podizanja minimalne zarade i prosječna plata porasla u 2018. sa 399 na 423 eura, najave su da će daljim povećanjem minimalne zarade i prosječna plata porasti na 450-460 tokom 2019. godine. Albanija je takođe podigla iznos minimalne zarade tokom proteklih mjesec dana”, naveo je on.

Napominje kako jedino u našoj zemlji, nema povećanja minimalca već šest godina.

“Za to vrijeme je samo kroz inflaciju ta plata manja za 15-tak proceneta, kroz dodatna povećanje poreza i akciza barem još toliko. Zaustavljanje rasta minimalne zarade u proteklih šest godina je i prosječna zarada u našoj zemlji ostala na nivou od 510 eura, tolika je bila na kraju 2017, na kraju 2018. godine, a po najavama će ostati na istom nivou i ove godine. Neprihvatljivo je da ekonomski lider u regionu ima najmanju minimalnu zaradu, koja pri tome ima najmanji procenat u prosječnoj zaradi u regionu i čiji iznos primaju desetine hiljada naših sugrađana, uglavnom u sektorima prodaje na veliko i malo i u ugostiteljstvu. Zbog toga ćemo nastaviti našu borbu za povećanje minimalne zarade kako bi pomogli svima, i desetinama hiljada radnika i poštenim poslodavcima i državi koja bi prihodovala više novca i u kojoj bi puno više novca ušlo iz sivih u legalne tokove”, zaključio je Stanić u izjavi za CdM.

Da se minimalac mora povećati smatra i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

Uglavnom je novi iznos usaglašen između socijalnih partnera: Vlade, sindikata i poslodavaca. Ta odluka bi trebalo biti formalizovana u prvom kvartalu 2019. godine i minimalni lični dohodak u Crnoj Gori bi iznosio, polovinu prosječnog ličnog dohotka u 2018. što je oko 260 eura”, kazao je Popović za CdM.

Generalnj sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković za CdM je nedavno saopštio da su se stekli svi uslovi da se poveća minimalac i da će ponovo saopštitu na sjednici Socijalnog savjeta.

“Minimalna zarada kod nas je najniža u regionu, što je nedopustivo i to mora biti promijenjeno”, jasan je Keković.

Kada je riječ o razvijenim zemljama EU, najveća minimalna plata registrovana je u Luksemburgu 1.999 eura, zatim u Irskoj 1.614, Holandiji 1.578 eura, Belgiji 1.563 eura, te Njemačkoj i Francuskoj 1.498 eura mjesečno.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *